Propusti organa u "slučaju Žitište" i još 11 ubistava žena

Nacionalne vesti - Četvrtak 28.07.2016 - 13:32

Ombudsman je ustanovio propuste u radu nadležnih organa i službi u čak 12 od 14 slučajeva ubistava žena u Srbiji, a među slučajevima je i ubistvo u Žitištu.

Mesto ubistva u Žitištu; Foto: Slavko Surla Mesto ubistva u Žitištu; Foto: Slavko Surla

U pitanju su propusti u radu organa koji su prethodili ubistvima.

Kako je objasnio zaštitnik građana Saša Janković u slučajevima u kojima su utvrđeni propusti, policija, socijalni centri i zdravstvene ustanove su imali saznanja o nasilju nad ženama, ali nisu blagovremeno ili uopšte nisu preduzeli mere propisane zakonima.

Između ostalog je utvrđeno da policija u nekim slučajevima nasilje kvalifikuje kao "porodični problem" ili "bračni sukob", pa ga ne ispituje, da se mere u slučaju prijave nasilja ne primenjuju ili se to čini neodgovarajuće ili neblagovremeno, a žrtve se upućuju da same vode postupke.

U izveštaju se navodi i da je Ministarstvo za socijalna pitanja prekršilo pravo građana na istinito informisanje navodeći posle tragedije u Žitištu da je "postupak u Centru za socijalni rad vođen i okončan po standardima stručnog postupka".

Kako sa ističe, ministarstvo je propustilo da utvrdi očigledne nepravilnosti u organizaciji rada organa starateljstva, koji su uticali na odstupanje stručnog postupka od propisa i standarda, pa nije istinita izjava da je "sve urađeno kako treba".

Kontrolom zaštitnika građana je utvrđeno i da policija, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove ne razmenjuju informacije od kojih su neke vitalne za zaštitu žrtve.

"To ne znači da je bilo ko sem ubice kriv za nečiju smrt, ali da tih propusta nije bilo verovatnoća da se desi smrtni ishod bila bi manja", rekao je Janković, prenosi N1.

U nekim slučajevima nisu izvršene provere da li nasilnik ima oružje, a oružje nije ni oduzimano prijavljenim licima u svim slučajevima.

Takođe, u jednom slučaju policija nije ispitala navode o nedozvoljenom uticaju policijskih službenika na porodicu žrtve.

Osim toga, ustanovljeno je da su zdravstvene ustanove činile propuste, tako što nisu obaveštavale policiju o uočenom, odnosno prijavljenom nasilju nad ženama.

"Zaštitnik građana je 27. jula 2016. godine, na osnovu nalaza iz 12 slučajeva u kojima su utvrđeni propusti u radu organa, uputio 45 sistemskih preporuka za njihovo otklanjanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu zdravlja i Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova", navodi se u saopštenju.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: