Radnici Goše protestovali ispred Vlade, izvršitelji popisali imovinu fabrike

Nacionalne vesti - Utorak 22.08.2017 - 14:02

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke održali su u utorak protest ispred Vlade Srbije i najavili nove proteste, ako ne bude nađeno rešenje za isplatu zaostalih zarada.

Niko od zvaničnika se nije obratio protestantima FOTO: Insajder printscreen Niko od zvaničnika se nije obratio protestantima FOTO: Insajder printscreen

Na protestu je bilo nekoliko stotina građana od toga 180 radnika Goše kojima su podršku dali i radnici beogradskog IMT-a, pokret Sedam zahteva, Ne da(vi)mo Beograd, Socijaldemokratska Unija, Levi samit Srbije, sindikat Sloga i Anarhosindikalistička inicijativa.

Na protestu su viđeni i Boško Obradović i Srđan Nogo iz Dveri.  Nakon sat vremena protesta radnici su blokirali ulicu i zaustavili saobraćaj na raskrsnici ispred Vlade.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić rekao je novinarima da su izvršitelji ušli u Gošu da plene imovinu po tužbi radnika koji su sudski tražili isplatu zaostalih zarada, čim su oni napustili Smederevsku Palanku.

Prema rečima predstavnika Štrajkačkog odbora, od države se traži da stupi u kontakt sa vlasnikom te fabrike i da se nađe rešenje za njihove probleme.

„Premijerka kaže da je sve učinila za nas i da su nam dali pomoć od 250.000 evra. Eto, neka uzmu te pare nazad, ali neka se nama isplati ono što je naše. Dozvolili su da slovački gazda krši zakon godinama, a sada kažu da su učinili sve“, rekao je Vujičić za Insajder.

On je dodao i da svi radnici treba da se ujedine kako bi ostvarili svoje ciljeve, ali ističe da su tome prepreka sindikati koji dobijaju novac kako bi razjedinili radničku borbu.

Ljubiša Isailović, koji u Goši radi 35 godina, kaže za Insajder da mu se duguje 800 000 dinara, zbog čega je prinuđen da se snalazi na sve načine kako bi prehranio porodicu.

„Zajmimo se, dugujemo i tako dalje....stižu nam opomene, počela je i seča struje...Ne mogu da shvatim da naša Vlada ne može da natera poslodavca ma ko bio, bilo stranog bilo domaćeg, da izmiruje obaveze prema radnicima i prema državi. Naša firma jeste privatna, ali mi nismo prodati sa firmom,“ kaže Isailović za Insajder.

Ispred ulaza u zgradu Vlade nalazila se crna kartonska lokomotiva na kojoj piše „Radnici su lokomotiva društva“.

Radnici i okupljeni građani su nosili transparente „Dostojanstven rad, a ne glad“, „Vučiću, buržujčiću", „Svi u štrajk“, „Strani investitori ili naši radnici“, "I kopirajteri su radnici".

Za vreme trajanja protesta, zastupnici radnika su predali zahtev za prijem na pregovore u Vladi Srbije, gde su ima rekli, kako navode, da u Vladi znaju da su tu i da će ih neko primiti ako bude hteo.

Zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014.godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra. Radnici tvrde da je reč o "poslovnoj akrobaciji" i da je fabrika i dalje u vlasništu istih ljudi.

 

 

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: