Rampa "napola" - Han: Našli smo rešenje; ZG: Propaganda

Nacionalne vesti - Četvrtak 26.05.2016 - 13:53

Status pregovaračkog procesa Srbije s EU je nepoznanica - s jedne strane stižu informacije da će Hrvatska prekinuti blokadu, a s druge da je to "propaganda".

Zagreb demantovao EU; Foto: Andrej Isaković/AFP Zagreb demantovao EU; Foto: Andrej Isaković/AFP

Prema nezvaničnim saznanjima RTS, Hrvatska je čak dala pismenu saglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23, ali je iz Zagreba to demantovano.

Tanjug navodi da je evropski komesar Johanes Han rekao: "Našli smo rešenje za otvaranje poglavlja 23, očekujemo formalnu odluku sledeće sedmice".

Han nije precizirao suštinu rešenja.

U Evropskoj komisiji je uoči sastanka s komesarom Hanom Tanjugu rečeno da će on "imati dobre vesti za Srbiju".

Međutim, za Televiziju N1 je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova rečeno da je u pitanju "čista propaganda u svrhu dezinformisanja javnosti".

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori sledećeg meseca.

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsedavjuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da podstakne da se postigne konsenzus među zemljama članicama, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su na tome da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: