Srbijagas nema para za nabavku gasa

Nacionalne vesti - Petak 22.09.2017 - 16:58

Srbijagas nema para za nabavku gasa za predstojeću zimsku sezonu i zbog toga će se kratkoročnim kreditom zadužiti 30 miliona evra, a kao garancija da će novac biti vraćen banci, firma će dati menice, piše Blic.

Za nabavku gasa kredit od 30 miliona evra FOTO: srbijagas.com Za nabavku gasa kredit od 30 miliona evra FOTO: srbijagas.com

Kako ne bi došlo do problema u snabdevanju ovim energentom tokom zime, rukovodstvo kompanije odlučilo se za kratkoročni kredit, koji treba da vrati narednih godinu dana, što je jedini način da se ne poremeti dinamika isporuke gasa, odnosno da rezervoari u Banatskom dvoru budu puni za predstojeću zimsku sezonu, navodi izvor Blica.

Pozajmica mora da se obezbedi do sredine oktobra, kada je rok da se novac za gas uplati Gaspromu na račun. U suprotnom, i privreda i domaćinstva mogli bi da ostanu bez glavnog energenta.

Tako će već postojeći dug Srbijagasa od blizu milijardu evra biti uvećan.

Izvor Blica navodi da krivica za takvo stanje nije samo u kompaniji već i u vlasti koja nameće Srbijagasu da posluje na svoju štetu.

"Tako je odlukama vlade nametnuto da kompanija potraživanja za isporučeni gas konvertuje u kapital firme koja je dužnik.

Po tom osnovu manjak u kasi Srbijagasa, od 2008. do 2016. godine, bio je blizu 400 miliona evra.

To je trajno izgubljen novac koji je kompanija morala da nadoknadi kreditima", prenosi list.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potvrdio je za Blic da je raspisan tender za krediti od 30 miliona evra.

On je kazao da je novac potreban za likvidnost, odnosno plaćanje gasa koji se puni u podzemnom skladištu Banatski dvor tokom leta, a kredit će se vraćati zimi, kada se taj gas proda.

"Srbijagas od 2012. godine nije pravio nova zaduživanja za kupovinu gasa i trenutno Gaspromu ne dugujemo ništa, jer se sav gas plaća u valuti", rekao je Bajatović.

Blic, N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: