Srpska javna preduzeća na Kosovu i dalje budžetski korisnici

Nacionalne vesti - Sreda 27.07.2016 - 11:50

Sudeći po zvaničnim podacima APR-a i Uprave za trezor, Srbija iz budžeta i danas plaća javna preduzeća na Kosovu, od kojih većina, kako je prikazano u serijalu "Patriotska pljačka" Insajdera, u suštini ništa ne radi od kada su vlast preuzele institucije Prištine.

Na Kosovu 25 srpskih javnih preduzeća; Foto: YouTube screenshot Na Kosovu 25 srpskih javnih preduzeća; Foto: YouTube screenshot

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, u aktivnom statusu je više od 25 javnih preduzeća sa sedištem na Kosovu, a među njima su i Aerodrom Priština, Javno komunalno preduzeće Komunalac Priština, zaduženo za iznošenje smeća, preduzeće Termokos, koje bi trebalo da održava prištinski sistem centralnog grejanja, kao i Javno preduzeće za prikazivanje filmova i organizovanje manifestacija od značaja za grad Prištinu.

Zanimljivo je da većina tih preduzeća nema u APR-u objavljen nijedan finansijski izveštaj, pa nije jasno kako ta preduzeća danas posluju, koliko radnika imaju na platnom spisku i kojom imovinom raspolažu.

Prema podacima iz registra privrednih subjekata, za neke od njih nije moguće utvrditi ni u čijem su trenutno vlasništvu, iako su osnivači organi Republike Srbije.

Kako je Insajder.netu objašnjeno u APR-u, određen broj javnih preduzeća sa Kosova koja su na spisku direktnih i indirektnih budžetskih korisnika nije u obavezi da finansijske izveštaje dostavlja Agenciji za privredne registre, već Ministarstvu finansija, odnosno Upravi za trezor.

Ipak, nekoliko preduzeća koja su obavezna da APR-u dostavljaju izveštaje ne čine to već godinama, kršeći tako Zakon o računovodstvu.

“Po članu 46. Zakona o računovodstvu i reviziji, nedostavljanje finansijskih izveštaja je privredni prestup i za to su predviđene novčane kazne od 100.000 do 3.000.000 dinara”, navode u APR-u.

Pitanja kolika su izdvajanja iz budžeta za ova javna preduzeća, koliko zapsolenih ona imaju i koje su njihove aktivnosti Insajder.net je uputio i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, koja je osnovana 2012, nakon ukidanja Ministarstva za Kosovo i Metohiju, između ostalog i s ciljem uspostavljanja kontrole trošenja novca iz budžeta za pomoć Srbima na Kosovu i funkcionisanje institucija Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

O poslovanju javnih preduzeća sa Kosova bilo je reči i u serijalu Insajdera Patriotska pljačka, u kom je prikazan sav apsurd situacije u kojoj zarad očuvanja slike da Srbija i dalje ima svoje institucije na Kosovu država plaća preduzeća koja ne rade ništa.

Prema dokazima iznetim u Insajderu, novac namenjen javnim preduzećima u stvari je odlazio na održavanje fiktivnih institucija države na Kosovu, a jedini posao zaposlenih bio je da na papiru čuvaju stanje od pre 1999.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: