Stanje u medijima najgore od 2001. godine

Nacionalne vesti - Četvrtak 23.06.2016 - 17:55

Stanje u medijskom sektoru u Srbiji u prošloj godini najlošije je ocenjeno u odnosu na poslednjih 15 godina prema Indeksu održivosti medija (MSI) u kome se ocenjuju sloboda govora, profesionalni standardi, transparentnost izvora, ekonomska samodovoljnost i rad medijskih institucija.

Uniformisanost vesti, previše medija; Foto: AFP Uniformisanost vesti, previše medija; Foto: AFP

- Što se tiče slobode govora, prošle godine novinari su bili izloženi pritiscima, pretnjama, fizičkim napadima, omalovažavanju uz blage reakcije pravosudnog sistema... Uprkos zakonima, urednička nezavisnost i autonomija javnih servisa nije osigurana. Sloboda govora je ugrožena uprkos ustavnoj i zakonskoj zaštiti - rekao je autor godišnjeg izveštaja MSI Goran Cetinić na konferenciji za novinare.


Sve manje istraživačkog novinarstva

Cetinić je naveo i da je izveštavanje sve manje objektivno i sve manje bazirano na istraživanju i da u medijima prevladavaju tabloidni sadržaji.

- Profesionalno izveštavanje je na najniženem nivou u poslednjih 20 godina. Što se tiče etičkih standarda u 2015. godini u štampanim medijima u proseku su dnevno etički standardi narušavani bar deset puta - kazao je Cetinić.

On je kazao da u medijima ima malo analitičkih istraživačkih tekstova i da političari često nameću teme.


Uniformisanost vesti, previše medija

- Pluralnost izvora ima opadajći trend. Glavni problem je sadržaj vesti. Često se kopiraju vesti i često je nelegalno koriščenje izvora zbog čega se gubi pluralizam medijskog sadržaja. Imamo uniformnost vesti. Za pojedine teme, koje mediji izbegavaju su društvene mreže postale izvor informisanja - naveo je Cetinić.

On je dodao da je prisutan i pad ekonomskog poslovanja medija i da je glavni razlog to što postoji 1.600 registrovanih medija na 7, 5 miliona ljudi.

- Na 4.500 ljudi dolazi jedan medij što je apsurdno. Neodrživost je očigledna. To je kao da u jednoj ulici imate hiljadu apoteka. Pored toga što ih ima mnogo, mediji su suočeni i sa sužavanjem tržišta oglašavanja - kazao je Cetinić.


Stanje sve gore

Direktor i glavni urednik agencije Fonet Zoran Sekulić kazao je da mu se čini da stanje u novinarstvu i medijima postaje sve gore uprkos činjenici da se održavaju brojne debate o medijima i novinarstvu.

- Porast broja medija nam govori da se u Srbiji mediji ne osnivaju zbog medijskog posla i poslovnih interesa u medijskoj sferi, već zbog interesa koji sa medijima nemaju mnogo veze već verovatno kao paravan za neku vrstu netransparentnog finansiranja i služenju interesima koji nisu javni - kazao je Sekulić.

On je rekao da na loše stanje u medijima utiču i "interni razlozi".

- Imamo sve ovo vreme kontinuiran pad kvaliteta novinarskih veština i znanja, ne samo novinarskih već i uredničkih. Pretežno imamo medije koji ne rade u javnom interesu, već medije koji rade u interesu političkih i finansijskih centara koji su na vezi sa vlasnicima i urednicima - rekao je Sekulić.


Država da se povuče iz medija

Sekulić kazao je da proces povlačenja države iz medija u velikoj meri nije završen ili je u nekim slučajevima izveden netransparentno, zakasnelo, kao i da je zloupotrebljen.

- Neki od medija očigledno i dalje postoje zahvaljujući nečijoj političkoj volji, a za njihov rad ne postoji više nikakvo zakonsko uporište - kazao je on.


Kršenje novinarskog kodeksa u porastu

Jadranka Jelinčić iz Fondacije za otvoreno društvo sugerisala je da bi rešenje za loše stanje u medijima trebalo potražiti u "horizontalnom i vertikalnom povezivanju medijske industrije".

Novinarka i predstavnica Saveta za štampu Tamara Skroza govorila je o porastu kršenju novinarskog kodeksa u štampanim medijima.

Prema njenim rečima, od marta ove godine umesto od 300 do 400 prekršaja kodeksa mesečno sada imamo 500 do 600.


Nije ovako samo u Srbiji

Gordana Janković iz OEBS kazala je da kriza u medijima nije svojstvena samo Srbiji.

Ona je rekla da je činjenica da vladavina prava u medijima nije poštovana i da se čak ni dobra zakonska rešenja ne poštuju.

- Javni novac nije tu da bi se obezbedilo preživljavanje medija na svaki mogući način, već da se zaštiti deo vezan za javni interes i za informisanje u odredjenoj oblasti - kazala je ona.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: