Starosna penzija za žene u 65.

Nacionalne vesti - Sreda 09.07.2014 - 08:32

Kako je Vlada ranije najavila predviđeno je da se od 2015. pa do 2032. svake godine, pomalo, izjednačavaju sa muškarcima, kada su u pitanju uslovi za odlazak u penziju.

Starosna granica povećava se na šest meseci Starosna granica povećava se na šest meseci
Do 2020. će se na svakih šest meseci povećavati starosna granica za odlazak žena u penziju, pa bi početkomk te godine u starosnu penziju mogle da odu sa 63 godine života. Nakon toga, do 2032. granica će se pomerati nagore za četiri meseca do konačnih 65 godina života.
 
Ono što je apsolutna novina jeste da svaka majka koja je rodila po jedno dete, po tom osnovu ima pravo na šest meseci upisanog staža, a ona koja ima dvoje dece u radnu knjižicu upisuje godinu dana. Ostaje i na dalje na snazi pravilo da žena koja je rodila troje i više dece ima pravo na upisan staž od dve godine.
 
Beneficirani radni staž neće, prema predlogu izmena Zakona o PIO, moći da imaju oni koji rade administrativno-tehničke poslove, gde god da rade. Izmene Zakona o PIO biće u Skupštini 15. jula, kada i novi Zakon o radu.
 

 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: