Studenti blokirali Pravni fakultet

Nacionalne vesti - Četvrtak 08.10.2015 - 19:27

Oko 250 studenata Pravnog fakulteta organizovalo je u 12 sati veliki protest i blokiralo ovu visokoobrazovnu ustanovu. Kao tri najvažnija zahteva studenti navode: otključavanje godine, smanjenje cene prenetih bodova na 750 dinara i rok oktobar 2 koji, kako kažu, na drugim fakultetima traje do 17. oktobra, a na Pravnom do 10. u mesecu.

Fakulteti Fakulteti "obrću milione na uštrb studenata"; Foto: Facebook

Od 16 sati četiri predstavnika studenata na razgovoru su u dekanatu sa dekanom Simom Avramovićem.

Ostali studenti i dalje su na fakultetu - čekaju da njihovi predstavnici izađu sa sastanka i saopšte im da li je došlo do dogovora i kakvog.   

Studenti protestuju nezadovoljni načinom bodovanja ispita i ukidanja vanrednog oktobarskog roka, kao i zbog toga što su oni koji su studije upisali 2006. godine imali rok do septembra da fakultet i završe.   

- Osnovni razlog za održavanje protesta jeste ukidanje vanrednog oktobarskog roka, poznatijeg kao oktobar 2, podizanje finansijskih nameta gde god je to moguće, menjanje sistema upisa u toku školovanja pomoću kog Fakultet danas ostvaruje enormne godišnje prihode, neuporedive sa bilo kojim drugim fakultetom u državi.


Sve ono za šta su se studenti prošle godine borili a što je trebalo biti potvrđeno usvajanjem Izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, ironično, baš na Pravnom fakultetu nije ispoštovano - objavili su studenti ovog fakulteta na Fejsbuku.  
 
Kako kažu, nezadovoljni su što pored teške finansijske situacije u zemlju fakulteti "obrću milione na uštrb studenata".

- Uz sve težu finansijsku situaciju u zemlji i smanjenje plata i penzija, čini se da su fakulteti najuspešnije državne kompanije koje godišnje obrću milione evra a sve na uštrb studenata.

Zato smatramo da je od izuzetne važnosti da šira javnost sazna za ovaj izraz bunta i revolta među studentima, pogotovo danas u vreme kolektivne društvene apatije i letargije - kažu studenti.
   
Glavna vrata Pravnog fakulteta zaključana su i na njima je okačen natips "Sprečimo pljačku".   

Kako javlja reporter "Blica" sa lica mesta, studenti su se okupili u amfiteatru pet, svađaju se, psuju i viču.  
 
Oko 15.40 sati pred njih je izašao dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović koji je zatražio da studenti sa drugih fakulteta napuste salu i zgradu.
 
- U ponedeljak sam primio predstavnike koje ste vi izabrali. Danas sam dobio zahteve mnogih predstavnika i njima sam takođe zakazao sastanak.

Mi hoćemo da razgovaramo sa svim studentima - rekao je Avramović.

- Probleme koje ste napisali na ovom papiru i predstavnici koje ste odabrali biće primljeni na razgovor. Od devet ovde navedenih zahteva, šest je već ispunjeno - rekao je dekan.

Ovo je izazvalo bes okupljenih studenata koji su mu dobacivali: "Laž! Šta je ispunjeno?!"

Avramović je rekao akademcima da prestanu da "prave haos studentima koji žele da prate nastavu" i dodao da je bilo dovoljno što se obratio i otišao iz "petice".   

Međutim, oko 16 sati Avramović je ipak pozvao studente na razgovor, i nakon pregovaranja da se sastanak održi pred svima u amfiteatru, predstavnici studenata otišli su u dekanat.   

Studenti se dogovaraju da njih 100 ostane tokom cele noći na fakultetu kako bi održavali blokadu.  

Uprkos protestu saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra trenutno se odvija bez većih problema.
 
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: