Šutanovac: Strateška koalicija i za parlamentarne izbore

Nacionalne vesti - Subota 24.02.2018 - 10:49

Beograd -- Predsednik DS i kandidat koalicije za gradonačelnika Beograda Dragan Šutanovac izjavio je da je želja DS da ta koalicija ima strateški karakter.

Ujedinjene demokrate i na parlamentarnim izborima? FOTO: D. Ristić/OK Radio Ujedinjene demokrate i na parlamentarnim izborima? FOTO: D. Ristić/OK Radio

Kako je rekao, želja je da kao ujedinjene demokrate učestvuju na sledećim parlamentarnim izborima.

"U ovom trenutku smo napravili koaliciju koja ima jasnu ideološku potku i koja nastupa na beogradskim izborima 4. marta, a naša želja je da koalicija ima i strateški karakter i da nastavimo da kao ujedinjene demokrate konkurišemo na sledećim izborima za Republiku", rekao je Šutanovac koji je kandidat koalicije "Da oslobodimo Beograd - DS, SDS, Nova, ZEP-Zeleni".

Na pitanje da li postoji mogućnost da te stranke posle beogradskih izbora zajedno nastupaju u Skupštini Srbije, Šutanovac je rekao da je i ta tema otvorena.

"Smatram da bi ujedinjena demokratska opozicija u parlamentu imala mnogo jači prodor u odnosu na ono što se dešava trenutno u Skupštini Srbije, ali je trenutni imperativ da ostvarimo što je mogući bolji rezultat u Beogradu i tri opštine u kojima nastupamo, a posle ćemo se dogovarati za dalje", kazao je Šutanovac.

On je rekao da u toj koaliciji postoji prostor i za druge stranke na političkoj sceni Srbije koje su takodje demokratske i koje ne biraju ni protivnika ni politički trenutak ni problem, već idu sa rešenjima, bez obzira o kojim uslovima se radi.

Upitan o mogućnosti vanrednih parlamentarnih izbora ove godine, Šutanovac je rekao da je njegova procena da će ova godina biti godina pripreme obavezujućeg sporazuma Prištine i Beograda, a da će nakon tog sporazuma doći do izbora za državni parlament.

"Ne mislim da je realno da se to desi pre proleća 2019, ali u Srbiji se dešavaju i stvari koje nisu realne i koje je teško objasniti. Mi se kao koalicija spremamo i za parlamentarne izbore. Za nas se 4. marta proces ne završava, za nas proces počinje 4. marta i bićemo spremni za izbore kad god budu raspisani", rekao je Šutanovac.

On je kazao da koalicija okupljena oko DS posle beogradskih izbora sigurno neće saradjivati u Skupštini grada sa strankama koje su trenutno na vlasti, a da će razgovarati sa strankama koje predju cenzus.

"Ukoliko imamo većinu, dogovorićemo se mislim vrlo jednostavno, s tim što će koalicija 'Da oslobodimo Beograd' insistirati pre svega na poštovanju naših obećanja. Mi smo dali realna obećanja, u našim obećanjima nema kula i gradova, nema brzih metroa. Mi smo obećali stvari koje se mogu vrlo jednostavno s malim sredstvima učiniti. To je nešto na čemu ćemo insistirati", rekao je lider DS-a.

Govoreći o izgradnji metroa, Šutanovac je kazao da je metro izuzetna tema i da se svako ko je koristi u dnevno-političke svrhe, bilo da obeća da će za par godina da izgradi metro ili prodaje karte za metro, u stvari bavi populizmom i demagogijom, kao i oni što obećavaju besplatan prevoz ili besplatne vrtiće.

"DS nije protiv izgradnje metroa. Mi smo samo protiv izgradnje metroa na način da je neko iz gradske vlasti uzeo olovku i spojio dve tačke gde smatra da će biti dobro da se izgradi metro jer neki njihov finansijer tamo planira da nešto izgradi pa će onda da prodaje skuplje nekretnine", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je kazao da je metro važna stavka i da će DS raditi na tome, ali da ne može da obeća da će to biti završeno za četiri godine, navodeći da je podjednako važan projekat i fabrika za preradu otpadnih voda, jer je Beograd danas jedini grad na Dunavu koji otpadne vode izliva u dve reke.

"Mislim da to možemo da završimo mnogo brže i efektnije i bolje i da to obećamo gradjanima i sprečimo dalje zagadjenje reka i širenje neprijatnih mirisa", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, Beogradu je neophodan novi most, ali ne treba da se sruši Stari savski most, već da dobije neku drugu namenu.

"Stari savski most je za mene deo istorije Beograda i mislim da on svakako može da se pretvori u neki drugi sadržaj. Postoje mostovi u Evropi koje više ne služe za putnički saobraćaj ali imaju neku drugu, turističku, kulturnu namenu, da se otvore na njemu male prodavnice, galerije...Mislim da to može da bude atrakcija kakvu Beograd do sada nije imao", rekao je Šutanovac.

Navodeći da kampanja za beogradske izbore kao i sve kampanje od 2012. nije fer, Šutanovac je rekao misli da je želja vladajućih stranaka, odnosno SNS-a, da kampanja ne izazove nikakve tenzije u društvu da bi se izbegla veća izlaznost gradjana na glasanje.

"Oni su svesni da imaju podršku manjine od dvadesetak odsto gradjana Beograda i njihov interes je da izlaznost bude što je moguće niža. Nasuprot tome, izlaznost za opoziciju je izuzetno važna i moj poziv gradjanima koji su nezadovoljni i žele promene i žele da vide Beograd kao jedan moderni evropski grad, jeste da izadju 4. marta i zaokruže broj 4 i koaliciju 'Da oslobodimo Beograd'", rekao je Šutanovac u intervjuu za agenciju Beta.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: