Svečani prijem predsednika za 5.000 ljudi

Nacionalne vesti - Petak 23.06.2017 - 19:02

Oko pet hiljada gostiju, više od 60 stranih zvaničnika i oko 300 novinarskih ekipa okupilo se na događaju koji se, posle brojnih dilema i kritika, zvanično naziva „svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“. Višednevne pripreme u Palati Srbije, zdanju koji su komunisti izgradili za samit nesvrstanih, imale su za cilj da se zvanicama i građanima prikaže istorija i kultura cele Srbije.

Prijem u šest salona iz dečiji hor, trube i kolo FOTO: N1 printscreen Prijem u šest salona iz dečiji hor, trube i kolo FOTO: N1 printscreen

Većina predstavnika opozicije najavila je da neće prisustvovati prijemu. Dolazak je potvrdio Nenad Čanak predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i Čedomir Jovanović predsednik Liberalno demokratske partije.

Iz regiona, na ceremoniju dolaze predsednici Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Borut Pahor, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i sva trojica članova predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Na ceremoniju dolazi i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, kao izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Anegele Markel i Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije najavio inauguraciji će prisustvovati bivši predsednici države Milan Milutinović i Zoran Lilić, očekuje da će doći Borislav Jović, a da je Vojislav Koštunica sprečen.

Uoči današnje svečanosti predsednik Vučić se sastao više državnika i predstavnika stranih delegacija.

Posle sastanka sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović saopšteno jer da je Vučić rekao da veruje da se odnosi dve države i dva naroda mogu "kako-tako" popraviti do kraja godine.

U razgovoru sa potpredsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Rogozinom, predsednik Srbije je rekao da su evrointegracije strateško opredeljenje Srbije ali da to ne sme i neće poremetiti dobre odnose sa Rusijom.

Đi Bingsjuenu, potpredsedniku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine, Vučić je poručio da je za Srbiju neizmerna čast što je predsednik Si Đinping odredio da Kinu na svečanom prijemu predstavlja delegacija na višem nivou.

Aleksandar Vučić je 31. maja položio zakletvu pred poslanicima u skupštini i preuzeo dužnost predsednia Republike Srbije.

I tog dana je bio organizovan poseban protokol, a za saobraćaj je bio zatvoren deo Bulevara Revolucije ispred Skupštine. Tamo je bilo okupljeno nekoliko hiljada pristalica SNS-a.

Prijem u šest salona iz dečiji hor, trube i kolo

Za ovu priliku, preuređeno je šest salona i dva foajea. Svaki će predstavljati neki region Srbije - od Južne, Istočne, Centralne i Zapadne Srbije do Vojvodine, Kosova i Metohije, Raške i Beograda. Predviđen je i bogat kulturno-umetnički program. Nastupiće hor dece Srbije, pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović, ansambl "Vrelo", KUD "Kolo", plesačka trupa "Una Saga Serbica" i trubački orkestar Dejana Petrovića.

Slovenački predsednik se vratio u Ljubljanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor neće prisustvovati svečanom prijemu. Pahor se posle bilaterlanog sastanka sa predsednikom Srbije vratio u Ljubljanu kako bi prisustvovao proslavi Dana državnosti Slovenije i 25. godišnjice rada Zavoda Svetog Stanislava.


Pahor će toj obrazovnoj ustanovi koju je osnovala Ljubljanska nadbiskupija, uručiti visoko državno odlikovanje.
 

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: