VA: Upali u opštinu zbog potapanja Gračanice

Nacionalne vesti - Utorak 08.03.2016 - 14:46

Grupa građana Valjeva nezadovoljnih zbog potapanja manastira valjevska Gračanica upala je u zgradu Skupštine opštine Valjevo.

Ulazak u zgradu opštine; Foto: Twitter Ulazak u zgradu opštine; Foto: Twitter

Kako se navodi na društvenim mrežama, obezbeđenje i policija zabranjuju okupljenima da uđu u salu za sednice, ali oni ipak uspeli da uđu.

Građani nose crkvene relikvije, pevaju crkvene pesme, a sve u znak protesta što je, kako tvrde, omogućeno potapanje manastira Svetog arhangela Mihaila zbog izgradnje hidrosistema sa branom Rovni na reci Jablanici.

Predstavnici grupe okupljenih, na društvenim mrežama navode da su odbornici Skupštine Opštine prihvatili da se razgovara o Gračanici, da su izglasali da se nastavi sa punjenjem brane, a potom je Skupština prekinuta.

Nadležni tvrde da dolazak vode do na prag manastira iz 15. veke nama veze sa punjenjem akumulacije "Rovni", kako optužuju vernici okupljeni oko sajta "Istinoljublje" raščinjenog monaha Dragana Davidovića, koji vodi proteste protiv stavljanja u funkciju ovog hidrosistema.

Miodrag Marković, direktor JP "Kolubara" koje je investitor hidrosistema "Rovni", ponavlja da nadolazak vode u manastirski kompleks nema veze sa probnim punjenjem akumulacije koje se sprovodi pod nadzorom komisije Ministarstva energetike.

"Ovo je posledica reke Sušice čiji je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snega na brdima iznad cele brane i obilne kiše koja je, praktično, dodala veću količinu vode na trenutnu zapreminu u prostoru akumulacije.

Nijednim projektom nije predviđeno da se akumulacije u ovom trenutku puni do nivoa koji bi ugrozio kompleks manasira koji je, ponavljam, SPC državi ustupila još 2003. godine", kaže Marković za "Blic".

Još 2013. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture je izrazio neslaganje sa odlukom da se Gračanica potopi, kao i da nije moguće izmeštanje manastira zbog materijala od koga je sagrađen i načina na koji je sazidan.

Krajem avgusta prošle godine dvadesetak vernika koji se protive potapanju manastira Svetog arhangela Mihaila je uhapšeno.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: