Venčanje na Prajdu, a nisu gej

Nacionalne vesti - Nedelja 18.09.2016 - 17:54

Povodom Parade ponosa policija je blokrala ceo grad, ali to nije mladi par krunišu svoju ljubav brakom i izgovore sudbonosno "da".

Srećni mladenci; Foto: Tanjug/printscreen Srećni mladenci; Foto: Tanjug/printscreen

Mlada i mladoženja su se probili kroz kordon policije, a čak i stigli da poziraju fotoreporterima. Par se venčao na Terazijma, dok je oko njih masa paradirala.

Njih dvoje su tako dokazali da je ljubav, u stvari, najbitnija. Bez obzira na sve prepreke.

Početak šetnje proglasila je kuma Prajda Mirjana Karanović, koja je rekla da svako nađe način da se oslobodi straha i svoj prostor slobode.

"Ljudski život je dragocen, a pravo da ga živmo slobodno je neprikosnoveno", poručula je Karanović.

Organizatori su istakli da je to "istorijska šetnja jer se prvi put u Srbiji odvija od Slavije do Trga Republike, srca Beograda gde nam je i mesto", uz ocenu "da je to prvi pravi prajd kakav bi i trebalo da bude".

Povorku su predvodili članovi organizacionog odbora i aktivisti noseći zastavu duginih boja. Oko 13.10 povorka se zaustavila na Trazijama kod Spomenika obešenim rodoljubima gde je odala počast minutom tišine i tako iskazala solidarnosti sa LGBT zajednicom Turske i kao znak sećanja na ubistvo Hande Kander, trans-osobe, seksualne radnice, aktivistkinje.

Šetnja je završena, učesnici Prajda stigli su do Trga Republike, a kolona je prošla tu trasu bez većih incidenata.

Kolonu je pratilo ozvučenje i muzika, a među učesnicima Prajda bilo je i roditelja sa decom, kao i građana sa kućnim ljubimcima.

Pojedini građani pozdravljali su sa terasa i mahali učesnicima Parade, a bilo je i onih koji su negodovali, uz istaknutu srpsku zastavu i transparent na kome je na engleskom jeziku bilo ispisano "Sodomija da bude krivično delo", sa slikom osobe obučene u dugine boje iza rešetaka.

Kako je televizija N1 javila u toku dana, policija je uhapsila dve osobe. Jedna osoba je uhapšena na Slaviji a druga na Trgu Republike. Kako nezvanično saznaju, jedna osoba je već na salušanju jer već ima kriminalni dosije i može da predstavlja pretnju dok je drugi mladić priveden jer nije imao lična dokumenta.

Skupu su prisustvovali šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, šef delegacije EU Majkl Davenpoprt, amasador SAD Kajl Skat, ambasador Italije Đuzepe Manco, nemački ambasador Aksel Ditman, Holandije Henk Van Del Dol, evropska poslanica Tanja Fajon, funkcioneri Demokratske stranke i njen predsednik Bojan Pajtić, nekoliko narodnih poslanika, predstavnici opozicionih stranaka Čedomir Jovanović i Marko Đurišić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, kao i bivši ministri Ivan Tasovac i Kori Udovički.

Agencije, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: