Vojna obuka: Vulinova odluka ili strategija Vlade?

Nacionalne vesti - Subota 05.08.2017 - 12:27

Vojna obuka mogla bi da bude obavezna za civile, sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina moraće da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama, ojačavati vezu s civilima kako bi vojska ponovo postala deo svakodnevnog života - ovo su samo neki od predloga za jačanje odbrambenog sistema Srbije koje je u javnost izneo aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin. Za to vreme nijednom se nije oglasila radna ekspertska grupa, formirana da utvrdi strategiju nacionalne bezbednosti i odbrane. Ova grupa formirana je pre više od osam meseci.

Za sada nema nikakvih konkretnih informacija FOTO: D. Ristić/OK Radio Za sada nema nikakvih konkretnih informacija FOTO: D. Ristić/OK Radio

Da li su predlozi koje Aleksandar Vulin iznosi u javnost utemeljeni u nalazima radne grupe i deo buduće vojne strategije Republike Srbije ili su u pitanju ministrove lične ideje i ambicije, juče nismo uspeli da saznamo u Ministarstvu odbrane.

Novinari Insajdera uputili su molbu i ministru Vulinu putem sms-a, ali odgovor na poruku nismo dobili.

U međuvremenu smo juče Ministarstvu pisanim putem uputili između ostalog pitanje da li se i kada ministar Vulin sastao s predstavnicima radne grupe.

Članovi radne grupe su predstavnici nekoliko ministarstava, Bezbednosno -informativne agencije, Kancelarije za KiM, evropske integracije i nacionalnu bezbednost. Zadatak im je da razmotre rizike i pretnje po bezbednost Srbije i na osnovu toga urade reviziju strategijskih dokumenata odbrane - nacrt strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, strategije odbrane Republike Srbije i bele knjige odbrane Republike Srbije

Tek nakon toga bili bi definisani konkretni potezi.

Iako je prema podacima koji su nam ranije dostavljeni iz Ministarstva odbrane, rok za pripremu nacrta strategija 1. septembar 2017, o radu ove radne grupe, idejama i eventualnim zaključcima do sada nije bilo nikakvih informacija.

To, međutim, nije sprečilo aktuelnog ministra odbrane da javno iznosi predloge mera za jačanje odbrambenog sistema Srbije, obukom civila, uključujući i žene.

Ministar Vulin je pre nekoliko dana, tokom obilaska Komande za obuku Vojske Srbije u kasarni “Topčider” rekao da je potrebno pronaći način da se u proces vojne obuke uvedu i oni koji nisu pripadnici vojske.

“Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podršku čitavog stanovništva i svih građana", naveo je Vulin.

Potom je ovu ideju pojasnio i rekao da niko ne misli da civilu da u ruke kalašnjikov, već prvi zavoj, sposobnosti i veštinu da pomogne u elementarnim nepogodama.

“Potrebno je da to uradimo i smatramo da to uradimo kroz prosvetni sistem, kroz naš sistem u celini”, rekao je Vulin, dodajući da će nova strategija odbrane biti doneta do kraja godine.

Uvođenje vojnog roka

Radna grupa koja se bavi revizijom vojne strategije trebalo je da odluči i da li će u Srbiji biti vraćena obaveza služenja vojnog roka.

Iako nije poznato šta je komisija odlučila po tom pitanju, pre nekoliko meseci Aleksandar Vučić, u to vreme premijer, rekao je da Srbija neće ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka jer za to nema novca.

Ministar Vulin je za Politiku naveo da Vlada u ovom trenutku ne razmatra vraćanje obaveznog služenja vojnog roka jer oko toga nije postignut konsenzus, ali da država mora da razmišlja o tome kako da pripremi generaciju koja stasava za potencijalne bezbednosne izazove.

"U javnosti se stekao utisak da su svi za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka ali čim je vojska počela da zove ljude na vojne vežbe čuli smo talas kritika: 'militarizacija društva', 'u koji rat nas vodite', 'dosta nam je ratova'. A samo smo pozvali na vojnu vežbu", rekao je Vulin.

Pozivi za vojne vežbe koji su pre nekoliko meseci stigli na adrese jednog broja vojnih obveznika u Srbiji, u Ministarstvu odbrane su obrazloženi delom redovne procedure Vojske.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanje koje su novinari Insajdera uputili pre nekoliko meseci, a koje se odnosi na trenutne procene bezbednosne situacije u Srbiji.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: