"Vučić hteo da ide, Hrvati ga nisu hteli"

Nacionalne vesti - Sreda 24.08.2016 - 18:21

Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić bio je spreman da ide u Dubrovnik, ali njegovo prisustvo nisu želeli hrvatski zvaničnici, kažu za B92 srpski diplomatski izvori.

Vučić do poslednjeg časa bio spreman da ide na forum; Foto: D. Ristić Vučić do poslednjeg časa bio spreman da ide na forum; Foto: D. Ristić

Kako rečeno redakciji B92, stav srpskog premijera je bio sličan kao pred ovogodišnju posetu Srebrenici - "ukoliko me ne žele tamo, neću ni ići".

Diplomatski izvori navode da je Vučić "do poslednjeg časa" bio spreman da ide na forum, ali da je jasan znak Hrvatske bio to što je format menjan više puta, kako bi se pokazalo da njegov dolazak nije potreban.

Podsetimo, tehnički premijer Hrvatske Tihomir Orešković rekao je u utorak da "dolazak Vučića u Dubrovnik nema smisla, jer neće biti održan premijerski panel".

Kako je ove godine izostao premijerski okrugli sto, sve će biti na ministarskom nivou.

Politčki analitičar Dušan Janjić kaže da razume Vučićevu odluku, ali i podseća da će dominantna tema biti energetika.

"Da su bile normalnije okolnosti, umesto njega je mogao da ide ministar energetike, jer su teme važne i tiču se i Srbije, ali moramo naučiti lekciju - i Hrvatska i Srbija i region", rekao je Janjić.

Dolazak Vučića dao bi na značaju Kroacija forumu, smatra predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

Dodaje i da Vučić nedolaskom šalje poruku svojim biračima. Ipak, ne misli da bi već komplikovani odnosi mogli još da se zakomliplikuju.

"Mislim da je svaka prilika za poboljšanje odnosa dobrodošla.

Ako ne koristimo prilike za saradnju i ne stvaramo ih, one se same od sebe neće stvoriti, prirodno je da stvari neće biti bolje ako se ne potrudimo da ih sami rešimo", kaže on.

Tema ovogodišnjeg samita je 'Jačanje Evrope: Povezivanje severa i juga', a sastanak će otvoriti predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Poljske.


Učestvovaće još i šefovi mađarske, slovenačke i litvanske države.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: