Jura dobila ogromne subvencije i besplatno zemljište

Regionalne vesti - Četvrtak 05.05.2016 - 17:40

Južnokorejska kompanija Jura, koja je ovih dana dospela u centar pažnje javnosti zbog tvrdnji o veoma lošem položaju zaposlenih, do februara 2015. godine je od države dobila ukupno 25 miliona evra subvencija, pokazuje finansijski izveštaj kompanije.

Ugovori koje je država potpisala sa Ugovori koje je država potpisala sa "Jurom" nisu dostupni javnosti; Foto: iStock

Kompanija je, takođe, u Nišu i Leskovcu na ime državne pomoći dobila na korišćenje zemljište i to bez nadoknade.

Jura, čiji je dolazak bio projekat nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića, u Srbiji posluje od 2010. godine.

Jura je tada došla u pogone tada propale fabrike "Zastava elektro" u Rači, koju je inače bio privatizovao Ranko Dejanović, muž funkcionerke SPS-a Slavice Đukić Dejanović.

Nakon Rače, Jura je otvorila pogone u Leskovcu i Nišu.

Kompanija Jura bavi se proizvodnjom kablova, što znači da se radi o manulenom poslu koji uglavnom obavljaju  nisko kvalifikovane žene koje praktično po ceo dan pletu kablove.

Ugovori koje je država potpisala sa tom kompanijom nisu dostupni javnosti.

Jedini zvanični dokument o državnoj pomoći dostupan je u arhivi rešenja Komisije za dodelu državne pomoći koja se bavila ovim projektom.

Taj dokument, iz februara ove godine, tiče se dodele zemljišta u Leskovcu.

Jura je htela da proširi proizvodne kapacitete u Leskovcu i u zamenu za zapošljavanje novih 700 radnika i investiciju od dva miliona evra u novi pogon, zatražila od države zemljište od 3,7 hektara koje je Poreska uprava Leskovca procenila na 950 hiljada evra.

Investicioni projekat kompanije Jura u Srbiji je predviđao izgradnju postrojenja za proizvodnju elektro-instalacija kojim će u tri grada biti otvoreno ukupno 4.000 novih radnih mesta.

Gradovi Niš i Leskovac su tokom 2011. godine Juri dali pravo korišćenja zemljišta bez naknade na 99 godina.

Jura se obavezala da će zaposliti još 1.500 radnika u Nišu.

Jedan od problema koje predstavlja subvencionisanje ovakvih investicija jeste to da oni fabričke hale pune sa običnim stolovima, za posao im ne treba nikakva oprema, pa se postavlja pitanje da li će nakon što su sa plaćenom radnom snagom istrošli sve subvencije države, moći bolju priliku i jeftiniju radnu snagu da nađu u drugoj državi.

Insajder.net se još početkom aprila obratio kompaniji Jura da molbom nam omogući da posetimo fabriku i snimimo kratko proces poizvodnje.

Takođe smo želeli i da razgovaramo sa direktorom ili predstavnikom kompanije koji bi nam odgovorio na pitanja o uslovima u kojima rade, značaju državne pomoći za poslovanje i načelnim poslovnim planovima.

Iz Jure nam je odgovoreno da zbog brojnih poslovnih obaveza i isplanirih službenih putovanja u aprilu, nisu u mogućnosti da nam izađu u susret.

Na naše pitanje da li možemo da snimimo fabriku bez snimanja izjava, iz kompanije nam je stigao odgovor: "Trenutno ne postoji ni ta mogućnosti, iz razloga koje smo već naveli".

insajder.net

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: