LE: Bezbroj nepravilnosti u trošenju budžeta

Regionalne vesti - Sreda 25.01.2017 - 17:40

Krađa i zloupotreba u budžetu grada Leskovca za 2015. godinu nije bilo, ali jeste bilo bezbroj nepravilnosti i neracionalnog trošenja novca, o kojima će se ponovo raspravljati kada stignu takozvani odazivni i konačni izvešetaji Državne revizorske kuće.

Vruće u leskovačkoj skupštini FOTO: gradleskovac.org Vruće u leskovačkoj skupštini FOTO: gradleskovac.org

Ovo je u neku ruku suština višečasovne rasprave o izveštaju državnog revizora na 250 strana u kojima je navedeno da je od oko 3 milijarde dinara, koliki je bio gradski budžet te godine, na nepravilan način, bez pravnih podloga, potrošeno  milijardu i 51 milion dinara.

Ovaj predlog uvršten je u dnevni red na zahtev odborničkih opozicionih grupa DS i Jedinstvene Srbije, što je podržao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a pored predlagača u raspravi su učestvovali, najviše, odbornici SDS.

„Ovakva bruka i sramota nije smela da se dogodi. Posle ovakvog izveštaja ja tražim odgovornost načelnika Uprave za finanasije jer nisam pristalica komandne odgovornosti“, kazao je Saša Stojanović, odbornik DS i dodao da je te 2015. godine iza sadašnje vlasti na čelu sa SNS-om bilo dvogodišnjeg iskustva zbog čega nije trebalo da dođe do tako velikih grešaka.

Za razliku od Stojanovića, gradonačelnik Cvetanović je bio mišljenja da državni revizor u mnogo čemu nije bio u pravu.

„Ja odgovorno tvrdim da državni revizor nije bio u pravu i stojim iza toga“, kazao je navodeći primer obejedinjenih nabavaki energenata zbog nižih nabavnih cena, odnosno popusta kada je reč o velikim količinama. A revizor je tražio, objasnio je, da da svako pravno lice vrši posebeno nabavku.

„To će građane Leskovca koštatati mnogo više. Bilo je tu nekih nelogičnosti. U jednom delu se kaže da je dobro, a posle 15 strana negira. Ali, oni su iznad nas i moramo poštovati preporuke“, kazao je, dodavši da je reč o kadrovima iz vremna predsednka Srbije Vojislava Koštinice koje je nasledila DS.

On je ipak prizano da je bilo mnogo grešaka i da će se one, koje se mogu ispraviti, ispraviti u narednih 90 dana, do 5.4.2017. godine.

„Ništa nije nezakonito rađeno, nije bilo krađa, niko nema krivičnu dogovornost, bilo je mnogo grešaka ali mi ih ispravljamo“, zaključio je Cvetanović

Inače, odbornici Jelena Spirić, Saša Stojanović, Nenad Filipović, Nenad Zdravković, Nebojša Cakić, Bratislav Prokopović i drugi opozicioni odbornici, ukazivali su između ostalog i na to da da je grad Leskovac primio veći broj od maksimalnog dozvoljenog broja zaposlenih na privremene i povremene poslove, čak 36, da se u mnogim slučajevima knjižilo pogrešno, da su mesne zajednice nenamesnki trošile novac i ubirale kamatu, da se radilo bez zaključenih ugovora, da nije bilo validnih dokumentacija, da je sportskim klubovima deljen novac bez ugovora, te da je bilo nepravilnosti i pri sprovođenju konkursa za sufinasiranje medija, odnosno, da neki mediji nisu u 2015. godini podneli izveštaje o utrošenim sredstvima.

Na kritike je najviše odgovrao Dalibor Tričković, načelnik Uprave za finansije.

Jugmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: