NI: Dekan Filološkog postao francuski vitez

Regionalne vesti - Nedelja 15.06.2014 - 01:17

Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, Goran Maksimović, nedavno je dobio i titulu Viteza akademske palme, koju dodeljuje francuska vlada za "izuzetan doprinos promovisanju francuske kulture u svetu".

Dekan i francuski vitez (Foto: mojedete.rs) Dekan i francuski vitez (Foto: mojedete.rs)
Maksimović je rekao da je ovo priznanje koje mu je uručio francuski ambasador u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, logičan sled događaja njegovog angažmana poslednjih desetak godina, odnosno to što se od kada je došao na mesto dekana zalagao za otvaranje studijske grupe za francuski jezik u Nišu, što je i realizovano uz pomoć francuske ambasade.
 
"Taj projekat podrazumevao je otvaranje bilingvalnih odeljenja sa francuskim jezikom u Srbiji i čitavom regionu, kao i saradnju univerziteta u Nišu sa univerzitetima u Francuskoj", rekao je Maksimnović.
 
Orden Viteza akademske palme ustanovio je Napoleon Bonaparte početkom 19. veka, a od 1866. godine dodeljuuje se i zaslužnim stranim državljanimma za univerzitetsku, kulturnu i naučnu saradnju francuske i drugih zemalja. Ovu nagradu je svojevremeno dobio i književnik Danilo Kiš.
 
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: