NI: Direktora od suspenzije čuvaju izbori

Regionalne vesti - Ponedeljak 25.04.2016 - 20:36

Direktor Gradske toplane Niš Slobodan Maksimović, protiv koga je pre više od mesec dana podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja, još nije suspendovan, iako to nalaže Zakon o javnim preduzećima, a takve zahteve više puta ispostavljali Udruženje predsednika skupštine stanara i opozicija. Maksimovićevu direktorsku fotelju, u koju je došao kao kadrovski predlog SNS-a, "čuvaju" aktuelni izbori, pošto je za suspenziju nadležna Skupština grada, koja u očekivanju novog saziva više ne zaseda.

Jedan od mnogobrojnih protesta Skupštine stanara; Foto: Vanja Keser Jedan od mnogobrojnih protesta Skupštine stanara; Foto: Vanja Keser

- Nisam upoznat sa ovim zahtevom, ali ako po Zakonu o javnim preduzećima on mora da bude suspendovan.

Zakon mora da se poštuje - rekao je novinarima gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS) pre dve sedmice.

U članu 51. ovog Zakona navodi se da "ukoliko u toku trajanja mandata protiv direktora javnog preduzeća bude potvrđena optužnica, organ nadležan za imenovanje direktora donosi rešenje o suspenziji", a ona "traje dok se postupak pravnosnažno ne okonča".

Prema stručnom tumačenju iz gradske uprave, rešenje o suspenziji mora da donese Skupština grada, na predlog resorne Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, nad kojom, inače, nadzor obavlja Gradsko veće.

Osim izbornog procesa, kada Skupština po pravilu ne zaseda, problem sa ovom suspenzijom je i što „u praksi do sada nije bilo ovakvih slučajeva", rečeno je Danasu.

- Mi smo već tražili da se na poslednjem zasedanju Skupštine grada, održanom 12. aprila, na dnevnom redu nađe i suspenzija direktora Toplane, ali nas niko nije čuo.

Mislimo da još nije kasno za donošenje ovakve odluke jer i do formiranja nove Skupštine neko mora da "vlada", a to je aktuelna Skupština, pa makar je tretirali i kao tehničku.

Najgore je da direktor Toplane ne bude suspendovan do traje sudski postupak.
To znači da će sudu sva potrebna dokumenta dostavljati niko drugi do optuženi.


Takođe, radnici Gradske toplane neće smeti da istinito svedoče u tom sudskom procesu, jer su uplašeni pred mogućim posledicama.

Ako aktuelna gradska vlast nije pokrovitelj potencijalnih nezakonitih radnji u Gradskoj toplani, ne vidimo ni jedan razlog da ne poštuje zakone ove zemlje - kaže za Danas Saša Kostić, predsednik Udruženja predsednika Skupštine stanara.

Prema šturim informacijama iz Višeg javnog tužilašva, protiv Maksimovića, kao i njegovog predhodnika na mestu direktora Toplane Milutina Ilića, optužnica je podneta zbog sumnje da su omogućili protuvzakonito povezivanje nekoliko stambenih zgrada na toplovodni sistem.

Detalji optužnioce još nisu poznati, a početak suđenja zakazan je za 10. maj.
Maksimović i Ilić su zbog sumnje u ove nepravilnosti bili uhapšeni u junu 2014. godine, a Maksimović se odmah po puštanju iz pritvora vratio na mesto direktora.

Policija je u vreme hapšenja saopštila da ih sumnjiči da su u periodu od 2012. do 2014. navodno omogućili investitorima "Urban 018" i "Almar Gradnja" da neke od objekata nelegalno, odnosno bez plaćanja pojedinih taksi, priključe na sistem daljinskog grejanja.

Prema tadašnjoj proceni policije, oni su na taj način oštetili budžet grada Niša za 11,4 miliona dinara.

Direktor ćutiSlobodan Maksimović se do sada nije izjašnjavao o podizanju optužnice protiv njega i zahtevu za suspenziju.

On ni u nedelju nije odgovarao na pozive i poruke Danasa.

Protiv njega je, inače, podignuta i krivična prijava zbog sumnje da je hotelu "Grand" omogućio da za grejanje poslovnog prostora plaća manje nego građani i druge firme, ali javnosti nisu poznati ni detalji tog postupka.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: