NI: Građani zaštićeni, ali i dalje – dužni

Regionalne vesti - Ponedeljak 29.08.2016 - 08:51

Žitelji grada na Nišavi moraće da se suoče sa novim tužbama komunalaca. Po evidenciji "Objedinjene naplate", u Izvršnom odeljenju Osnovnog suda je čak 23.000 tužbi zbog neplaćanja grejanja

Nišlije su se najviše bunile zbog visokih cena grejanja; Foto: V. Keser Nišlije su se najviše bunile zbog visokih cena grejanja; Foto: V. Keser

Samo jedna tužba građana za dug predškolske ustanove "Pčelica" od 6.000, sa sudskim troškovima, koštala je grad na Nišavi čak 80.000 dinara, pa je gradonačelnik Darko Bulatović predložio da posebno gradsko telo formira bazu podataka sa imenima onih koji su tužili lokalnu samoupravu i protiv kojih je ona "presavila tabak", a namera je bila da se pronađe kompromisno rešenje zarad izbegavanja skupih troškova suđenja i izvršenja.

Ali, posle upozorenja poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, Bulatović je odustao od te ideje, pa Nišlije i Niš ostaju u začaranom krugu međusobnih tužbi za milionske dugove.

Po podacima iz decembra prošle godine, građani ovdašnjim javno-komunalnim preduzećima duguju 1,6 milijardi dinara, pa su iz JP "Objedinjena naplata" opomene pred utuženje poslate na čak 6.500 adresa - uz predlog da se potpišu ugovori o isplati duga na rate, ili da se zaostali računi izmire odjednom, kako bi im bila otpisana kamata.

Nedavno je i JKP "Parking servis" posredstvom medija pozvao Nišlije koje imaju neizmirena dugovanja da to regulišu do 30. jula, jer će posle tog datuma biti pokrenut postupak prinudne naplate oko 30 miliona dinara...

A, "Gradska toplana" se za takvo rešenje odlučila još 2013. - posredstvom privatnih izvršitelja - a, zbog velikih potraživanja, zatražena je i podrška gradske vlasti u vezi s tužbama koje su posredstvom lokalnog preduzeća "Objedinjena naplata" pokrenute protiv građana Niša.

I, zaista, po evidenciji "Objedinjene naplate", od lane je u Izvršnom odeljenju Osnovnog suda čak 23.000 tužbi zbog dugova za komunalne usluge, a većina zbog upravo zbog neplaćanja grejanja.

Inače, još pre dve godine su iz "Toplane" najavljivane radikalnije metode, koje su podrazumevale čak i pokretanje procedure za oduzmanje stanova od višegodišnjih dužnika.

Daljinsko grejanje, podsetimo, koristi 30.700 potrošača, od kojih su 2.400 preduzeća...

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: