NI: Mladi naučnici i dalje bez stanova

Regionalne vesti - Utorak 09.02.2016 - 14:32

Iako je rektor niškog Univerziteta Dragan Antić pre više od godinu dana rekao da bi izgradnja stanova za naučnike u Ulici Branka Krsmanovića, započeta 2008. godine, mogla da bude nastavljena marta 2015. godine, to se još uvek nije desilo “zbog pravnih problema”, a ne zna se ni kada će.

Radovi zaustavljeni više od godinu dana; Foto: Dejan Kovačević Radovi zaustavljeni više od godinu dana; Foto: Dejan Kovačević

Već više od godinu dana radovi na zgradi na Bulevaru stoje, a kako je krajem 2014. godine objasnio Antić, razlog su bili pravni problemi, odnosno to što "još uvek nije usklađena pravna dokumentacija između Ministarstva prosvete i Jedinice za upravljanje projektima".

Međutim, iako je tada rekao da bi završni građevinski radovi mogli da budu nastavljeni marta 2015. godine, i da bi za desetak meseci od tada cela zgrada mogla da bude useljiva, to se nije desilo jer, kaže, isti pravni problemi postoje i dalje i ne zna se kada će biti rešeni.

Ništa se nije promenilo. Čekamo da država kaže kada će da počne da se gradi.

Na računu ima para, pare su od kredita Centralne evropske banke, samo je pitanje je kada će država da kaže može ili ne može.

Dakle, čekamo da se reše ta pravna pitanja i ne znamo kada bi izgradnja mogla da se nastavi - rekao je Antić.

Inače, on je 2014. godine pojasnio da je problem u tome što treba da se definiše “šta će u pravnom smislu biti kada se stanovi izgrade”.

U Ministarstvu se stalno smenjuje osoblje i nemaju kontinuitet u radu, pa tako odjednom u nekom trenutku utvrde da nešto fali od dokumenata koja treba da usklade sa JUP-om, to je njihova interna stvar za koju nismo nadležni - rekao je tada Antić.

Podsetimo, još 2008. godine je u Ulici Branka Krsmanovića na Bulevaru započeta izgradnja ovih stanova koji su namenjeni niškim istraživačima. U pitanju su tri lamele sa 98 stanova, ukupne površine od preko 7.000 kvadrata.

Kako je rektor Antić najavljivao juna 2013. godine, trebalo je da se mladi naučnici sa niškog Univerziteta u nove stanove usele u toku 2014. godine.

Inače, izgradnju ovih stanova finansira Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, zajedno sa resornim ministarstvom i donatorima.

Osnovna ideja je da se predavačima niškog Univerziteta koji imaju nerešeno stambeno pitanje omogući da dođu do stanova po cenama nižim od tržišnih.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: