NI: Radnici propalih firmi čekaju Vučića

Regionalne vesti - Utorak 04.10.2016 - 18:11

Petnaestak predstavnika radnika pojedinih državnih firmi, različitih sindikata i udruženja potpisalo je zajednički dokument kojim traže od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da reše problem sa zaostalim zaradama, radnim stažom i statusom preduzeća. Traže razgovor sa njim u Nišu.

Nišlije se svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće; FOTO: B. Janačković Nišlije se svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće; FOTO: B. Janačković

Nišlije koje se svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće nisu jedini radnici nekada velikih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji, koji su posle inflacije i privitacizacija devedestih i dvehiljaditih ostali bez posla i para.

Kako kaže predstavnik Sindikata zaposlenih na određeno vreme Radiša Spasić, takvih u Srbiji ima puno, a samo ih je u Nišu 4.500.

On je sa svojim kolegama iz Kruševca, Aranđelovca, Pirota, Sombora, Zrenjanina, Arilja, Užica i Prokuplja odlučio da zajednički traže svoja prava.

- Pokušavamo da ove probleme izdignemo sa lokala. Da se svi organizujemo jer svi mi, bivši radnici velikih preduzeća, imamo ista prava. Imamo konkretne predloge i rešenja i spremni smo na dogovor - kaže Spasić.

U dokumentu koji su potpisali svi okupljeni predstavnici radnika navedena su 4 zahteva: da se svim radnicima društvenih preduzeća u Srbiji isplate zaostale zarade, da se svim radnicima isplati socijalni program, da se svima poveže radni staž i da se vremenski ograniči dužina trajanja stečaja.

- Imajući u vidu ove i bezbroj drugih problema koji prate radnike u preduzećima koja su u stečaju, likvidaciji, preduzećima u kojima je poništena privatizacija, i da je situacija i dalje alarmantna, predstavnici radnika zahtevaju hitan sastanak sa premijerom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i nadležnim ministrima - piše u zahtevu.

Spasić kaže da će pokušati da se sa kolegama iz Niša organizuje da se u nedelji kada u Nišu boravi Vlada Srbije, od 10. do 17. oktobra, svakodnevno okupljaju ispred Gradske kuće zahtevajući sastanak sa nadležnima.

- Ukoliko ne odgovore na naš zahtev i ne žele da nas prime, doći će i kolege iz drugih gradova i napravićemo masovniji protest kako bismo skrenuli pažnju premijeru na svoje probleme - kaže Spasić.

Samo u Nišu radnici propalih preduzeća potražuju oko 2 milijarde dinara, a Spasić kaže da je na nivou države ta cifra oko 30 milijardi.

Ipak, radnici su, kako kaže, spremni na dogovor, na isplatu u ratama ili u obveznicama kojima bi mogli da izmire račune za struju, vodu, komunalije i ostalo.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: