NI: Studenti bez diploma, fakultet bez odgovora

Regionalne vesti - Četvrtak 20.10.2016 - 16:01

Bez diploma, ali i bez para za školarinu ostali su studenti državnog Fakulteta umetnosti u Nišu, koji su od 2008. do 2013. godine upisivali specijalističke studije, jer iako to nigde nije bilo navedeno, Fakultet nije bio akreditovan.

Rešenje fakulteta šokiralo studente; FOTO: YouTube screenshot Rešenje fakulteta šokiralo studente; FOTO: YouTube screenshot

U obaveštenju koje je nedavno stiglo studentima, objašnjeno im je da akreditacije nije bilo ni kada su upisivali fakultet, a da uprava nije uspela ni kasnije da je dobije.

- Nakon više upozorenja i mišljenja Komisije za akreditaciju (...) Fakultet nije uspeo da dobije akreditaciju ovog Studijskog programa u periodu od 2009. do 2013. godine, pa je 30.1.2013. godine dostavio Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta obaveštenje o odustajanju od Zahteva za akreditaciju specijalističkih akademskih studija - pisalo je u obaveštenju studentima.

Rešenje koje je šokiralo studente

Iznenađeni studenti tvrde da niko iz uprave fakulteta nije želeo da razgovara sa njima i da im objasni kako je moguće da fakultet radi bez akreditacije, pa su spremili grupnu tužbu.

- Dobili smo rešenje jula ove godine, u kom nas sa Fakulteta obaveštavaju da se poništavaju naše studije.

Pokušali smo da razgovaramo sa nekim iz uprave fakulteta, ali smo nailazili samo na zatvorena vrata - kaže jedan od studenata.

Inače, studenti su specijalističke studije upisali po oglasu koji je Fakultet umetnosti objavio u Narodnim novinama 2008. godine, i to za studijske programe za slikarstvo i izvođačke umetnosti.

Posle završenih studija, studenti su dobili uverenja o završenom studijskom programu, ali ne i diplome.

Kako kaže jedan od studenata, to mu nije delovalo čudno, jer nije neobično da na srpskim fakultetima kasne sa izdavanjem diploma po nekoliko godina.

Ali, kako kaže ovaj student, “pravi šok” za njega je bio kada mu je sa fakulteta stiglo obaveštenje o tome kako diplomu neće ni dobiti.

- Pre svega mi zahtevamo da se nađe način da se naše studiranje prizna. A druga stvar je to što niko u rešenju i obaveštenju ne spominje novac koji smo mi dali za školarinu, pa ćemo zahtevati da nam se i to vrati i to sa kamatom - navodi ovaj student.


Konkurs iz 2008. godine

Školarina je, prema konkursu iz 2008. godine, iznosila 80.000 dinara, što je po tadašnjem kursu bilo preko 1.000 evra.

Zabrinuti studenti se boje da novac uplaćen za školarinu, kao i godine “bačene” na, kako kažu, “ovakvu prevaru”, neće moći da povrate.


Uprava Fakulteta ćuti

Šta će biti sa studentima čije su diplome poništene, novinari nisu uspeli da saznaju, jer je dekan Suzana Kostić u telefonskom razgovoru kratko saopštila da ne želi da razgovara sa novinarima Južnih vesti.

- Zaboravite na moj telefon - bila je odsečna.

Odgovor novinari nisu uspeli da dobiju ni od predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića. On nije odgovarao na telefonske pozive, niti na poruke.

Kakav je stav Univerziteta u Nišu, čiji je Fakultet umestnosti deo, takođe zasada ostaje nepoznato, jer je rektor Dragan Antić insistirao da sa novinarima razgovara uživo i uputio ih da preko sekretarice zakažu sastanak za narednu nedelju.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: