PK: Šumokradica preti i napada!

Regionalne vesti - Subota 25.06.2016 - 10:43

Do incidenta je došlo u ataru sela Gornja Toponica kod Prokuplja. Policija je obavila uviđaj, ali za sada nema podataka da li su priveli osumnjičenog

Šumokradica i ranije napadao šumare; Foto: Shutterstock Šumokradica i ranije napadao šumare; Foto: Shutterstock

N.K.(34) iz Smrdana kod Prokuplja poznati je šumokradica u tom kraju, tako je nedavno napao i jednog šumara, džipom mu gurao automobil, pa je u okršaju došlo i do psovanja i pretnji.

Iako se šumar svom silom borio da spreči lopova da odnese više od kubika drva, nije uspeo.

Šumokradica je pobegao, a što je najgore, ovo mu je treći put za dve godine da je napadao šumare, a ni jednom do sada nije kažnjen.

Do incidenta je došlo u ataru sela Gornja Toponica kod Prokuplja. Policija je obavila uviđaj, ali za sada nema podataka da li su priveli osumnjičenog.


Inače, N.K. je povratnik u vršenju krivičnih dela i do sada je za druga dela ležao zatvorsku kaznu od deset godina.

– Obilazio sam teren i čuo motornu testeru. Parkirao sam kola i krenuo ka šumi, kada je džipom iz nje izašao N.K. kojeg poznajem od ranije.

Pokušao sam da ga zaustavim, jer sam video da u vozilu ima oko dva kubika drva. On je počeo da psuje i viče, a onda je udario u moju “nivu“ i poče da je gura.

Uleteo sam u kola i pritisnuo kočnicu. Gurao je svojim džipom moj auto sve do raskrsnice, a onda me konačno zaobišao i otišao – kaže šumar.

On dodaje da je pozvao policiju, a kasnijim popisom tvrđeno je da je za tri dana posekao 17 hrastovih stabala.

- Zaista sam se uplašio, jer ovo nije prvi put da me napada. Prošlog januara je autom pokušao da me pregazi, a mog kolegu je napao sekirom.

Ne znamo kako da se zaštitimo i čini mi se da su šumokradice sve agresivnije – kaže naš sagovornik.

U policiji novinar "Telegrafa" nije mogao da dobije podatak da li je N.K. priveden.

Najveći problem je što sudski procesi u ovim slučajevima bezmalo nisu ni počeli.

Iako je šumara sekirom napao još 2014. godine još uvek se vodi istražni postupak, a ostali su takođe na početku.

Šef Šumske uprave u Prokuplju Ivan Pavlović kaže da bi policija, kao i ostali nadležni pravosudni organi, trebalo intenzivnije da rade na ovim slučajevima.

– Ovako se čini da su šumari koji pokušavaju da zaštite opšte dobro sve češće meta napada, jer zbog sporosti rešavanja slučaja, šumokradice hvataju silu- kaže Pavlović.

On dodaje da poslednjih godina desetak šumokradica bukvalno trebe šume, napadaju šumare, ponašaju se bahato, a do sada ni jedan nije ozbiljno kažnjen.

Samo u ovoj godini zaključno sa 31. majem šumari iz Prokuplja podneli su 93 prijave za 919 kubika bespravno posečenih drva, a do sada je rešeno svega 13 prijava.

Telegraf, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: