Prokuplje, grad murala

Regionalne vesti - Četvrtak 19.11.2015 - 13:39

Da zidovi mogu da pričaju, Prokupački bi ispričali onu o mladosti i druženju koje je počelo 2010. godine i traje do danas. Prvi mural koji je te godine naslikao Miloš Kostić, preko puta svoje zgrade u Sokićevom bulevaru, bio je početak preobražaja Prokuplja u grad murala.

I arhitekte podržavaju oslikavanje fasada vedrijim bojama; Foto:FbPotpis omladine I arhitekte podržavaju oslikavanje fasada vedrijim bojama; Foto:FbPotpis omladine

I dok su na početku murali privlačili isključivo mlade, stariji Prokupčani su najpre bili skeptični što im neko šara po zidovima.

Međutim, kada su na fasadama sivih zgrada osvanuli likovi Bate Stojkovića, Al Paćina, Del Boja i Rodnija i raznih crtanih likova, čitav kraj je molio da se ukrasi i njihova terasa ili zid.

Danas lokalne picerije, frizerski saloni, auto-perionice, pa čak i Opšta bolnica “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju na svojim zidovima ponosno nose murale.

Milošu se uskoro pridružilo još nekoliko mladih entuzijasta i ubrzo je osnovano udruženje mladih Pozitivni Društveni Faktor koje je preko projekta “Potpis omladine”, koje je podržalo Ministarstvo omladine i sporta, 2011. godine nastavilo da oslikava grad nekim veselijim bojama.

I dok prokupačke fasade već nekoliko godina zadivljuju sve one koji ga posete, ujedno i inspirišu mlađe generacije da nastave da se time bave.

Prokupački arhitekta Nikola Cakić kaže da su murali odavno postali legitiman član gradskih fasada, a da su promene na fasadama prokupačkih ulica svakako donele nešto dobro građanima, makar na tren.

Stara arhitektura koja je branila svoje vremensko i estetsko poreklo nestaje neodržavanjem, a nova ne poseduje ništa značajno.

Ona je bez autorskog rukopisa i nije u skladu sa vremenom.

S obzirom na to, velika je promena kada na fasadi ugledaš portret.

Te šarene nijanse se sa obavezom trude da zaustave tugu na fasadama koje su obraz grada - objašnjava Cakić.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: