Prvi jubilej NOVE NAŠE REČI

Regionalne vesti - Nedelja 27.11.2016 - 11:47

Leskovački nedeljnik “Nova Naša reč” obeležava pet godina od kada je izašao prvi broj.

Jedna od naslovnica nedeljnika FOTO sreenshot Jedna od naslovnica nedeljnika FOTO sreenshot

- Ovo i jeste bukvalno avantura i grčevito nastojanje da grad ima pisani trag koji će, generacijama posle nas, biti svedočanstvo, dokaz, a možda i pouka, šta se radilo i kako se živelo u Leskovcu ovih godina” - navodi se u uredničkom uvodniku  koji potpisuje redakcija u najnovijem broju “Nove Naše reči”.

- Slažemo  se da pet godina i nije  datum za veliku pompu ali nama, a verujemo i vama koji nas pratite, znači da smo uspeli da se održimo toliko dugo.

Tačno 240 petka smo bili na kioscima sa različitim sadržajima, uz jasnu uređivačku politiku: pouzdano, tačno, profesionalno i  novinarstvo odgovorno pred javnošću - dodaje se u uvodniku.

U “Novoj Našoj reči” kažu da su pre pet godina počelii, bukvalno,  po „oruk“ sistemu.

- U početku nismo znali ni kako ćemo da platimo štampanje novina, honorari su bili tema za tamo negde, posle ko zna koliko brojeva. Da li da se sećamo kako su nas sve minirali, sprečavali, sputavali?

Ne želimo, neka im je svima na čast, život je previše kratak da bi smo se bavili banalnim stvarima, banalnim ljudima i banalnim pokušajima - piše redakcija u svom obraćanju čitaocima i široj javnosti.

- A sve to o čemu ne želimo da govorimo najbolje definišu reči našeg kolege: „Nova naša reč“ je onaj medij o kome plasiraju priče da ga niko ne čita ali svi znaju o čemu piše. I prepisuju“.  Pametnom dosta - poručuju iz „Nove Naše reči“.

Ponosni su što su, ipak, uspeli da  dočekaju i petu godišnjicu u vreme kada se sve više medija gasi i kada je, kažu, pokretanje štampanog medija „avantura zbog koje su mnogi mislili da je unapred i obavezno osudjena na propast“.

Redakcija najveću zahvalnsot upućuje  „svima onima koji veruju u ovu avanturu“ ali „i  onima koji ne veruju” jer ih, objašnjavaju, to motiviše.

- Nova Naša reče je jedan od veoma retkih štampanih medija u Srbiji, i medija uopšte, čiji osnivač je nevladina organizacija“, navodi se u saopštenju redakcije i dodaje da „mediji civilnog sektora imaju posebnu odgovornost i obavezu u promociji  pouzdanog, profesionalnog i  novinarstva odgovornog pred javnošću“.

„Nova Naša reč“ je, navode, „ i hroničar vremena ali i čuvanja od zaborava  ljudi, događaj i onoga što je bilo nekada, o čemu se mnogo priča a malo, suštinski, zna“.

Redakcija najavljuje i novu knjigu dugogodišnjeg leskovačkog novinara, istraživača i hroničara Save Dimitrijevića, koji se najčešće bavi istraživanjem ljudi i dogadjaja  u periodu izmedju dva svetska rata, u kome je Leskovac bio drugi grad po razvijenosti, izmah posle Beograda, i pripremu novog broja naučnog časopisa „Pogledi“ za koji pišu i uredjuju ga profesori  nekoliko univerziteta iz Srbije i Bugarske kao i kn jigu o  Leskovčanima u beogradskoj i inostranoj dijaspori.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: