Sud vraća mandate "neposlušnim" odbornicima

Regionalne vesti - Četvrtak 25.05.2017 - 16:24

Nakon što je dvojicu prokupačkih odbornika SNS-a zbog navodne "partijske nepolušnosti" lokalna skupštinska većina bez njihove saglasnosti imenovala za većnike, a zatim smenila, čime su im oduzeti odbornički mandati, Upravni sud je poništio skupštinsku odluku i vratio mandat jednom od njih.

Odbornici najavljuju krivične prijave protiv odgovornih FOTO: Free Images Odbornici najavljuju krivične prijave protiv odgovornih FOTO: Free Images

Presudom Upravnog suda u Nišu mandat je vraćen odborniku SNS-a Milošu Cvetkoviću, a sličnu presudu ovih dana očekuje i njegov stranački kolega Slobodan Mitić, koji je, zajedno sa Cvetkovićem sredinom aprila imenovan za većnika iako to nije ni tražio, nakon čega je bio smenjen i sa te funkcije.

I jedan i drugi najavljuju i krivične prijave protiv odgovornih u lokalnoj samoupravi, a Cvetković kaže i da mu je zbog  svega što je preživeo tih dana, trpeći pritisak sa raznih strana da "ne talasa i ne tuži jer bi mogao da izgubi posao i može da ima problema“, narušeno zdravstveno stanje i da ima lekarska uverenja iz tog perioda sa psihijatrije i drugih specijalističkih službi.

- Podneću krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Aleksandra Simonovića, predsednika Skupštine Dejana Lazića, sekretara Skupštine i predsednika kadrovske komisije – tvrdi Cvetković.

Cvetković objašnjava da je u periodu kada se "odigrao čitav cirkus" u lokalnom parlamentu, bio na bolovanju.

Tvrdi da su mu nosioci lokalne vlasti iz prokupačkog SNS-a zamerili što se nije redovno javljao na telefon i tvrdili da se viđa sa opozicionim odbornicima.

- Zvao me je telefonom narodni poslanik i predsednik Opštinskog odbora SNS-a Darko Laketić koji mi je zamerio nejavljanje na telefon jer sam, po njemu, bio u obavezi da mu se javim, zanemarivši činjenicu da sam ja u tom periodu zbog srčanih problema i visokog pritiska bio na bolovanju i da se nikom nisam javljao na telefon – kaže Cvetković.

Pita se i kako je Opštinska kadrovska komisija bez ikakvog dokumenta, da nije osuđivan, da se ne vodi krivični postupak i bez drugih potrebnih papira za obavljanje funkcije većnika, dala saglasnost za sve to.

Kaže da će o svemu obavetiti i centralu SNS-a, kao "i samog Vučića".

- Ovo je dno dna vođenja lokalne politike, bez ikakvog morala i logike jer ovo nije jedini slučaj kršenja zakona onih koji prvi treba da ga poštuju.

Neko ovom ludilu mora stati na put jer sa većinom koju imaju u lokalnom parlamentu, misle da mogu da izglasaju sve što požele pa i nemoguće stvari – ističe Cvetković.

Kao i Cvetković, i njegov stranački "neposlušni" kolega Mitić iščekuje isto rešenje Upravnog suda i najavljuje krivične prijave jer se, kako kaže, neko poigrao sa njegovim ugledom poznatog sportiste i sportskog radnika, te da je on odbornik 27 godina i da ovako nešto nikada nije doživeo.

Podsetimo, sredinom aprila, pola sata pre početka vanredne sednice Skupštine, dva većnika su podnela neopozive ostavke, a na predlog predsednika Opštine Aleksandra Simonovića, za nove većnike su, bez njihove saglasnosti, imenovani Miloš Cvetković i Slobodan Mitić, kojima su time prestali odbornički mandati, a zatim su samo par dana kasnije smenjeni i sa novih funkcija.

Tako je ispalo da je skupštinska većina zapravo "smenila" dvojicu odbornika, što je po zakonu nemoguće da se desi.

Čelnici Opštine bez komentara

Predsednik Opštine Aleksandar Simonović u SMS poruci kojom je odgovorio na pitanja novinara Južnih vesti, tvrdi da nije primio rešenje Upravnog suda, te da ne zna o čemu se radi.

Ipak, za sva pitanja nas je uputio na predsednika Skupštine Dejana Lazića jer je, navodno, to u njegovoj nadležnosti.

Sa druge strane, Lazić tvrdi da, uvidom u presudu Upravnog suda, postoji osnov za "izjavljivanje vanrednog pravnog sredstva nadležnom sudu".

- Do okončanja postupka po vanrednom pravnom leku, ne bih da se izjašnjavam o ovoj temi – kratko je prokomentarisao Lazić.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: