Tigar: Japanci kupili 10.000 opanaka

Regionalne vesti - Utorak 17.10.2017 - 09:23

80 godina od opančarske radionice do svetski znanog "Tigra": Prave čizme za nordijske armije i vatrogasce u Hongkongu, Direktor Vladimir Ilić: Proboj na rusko tržište

Japancima su fensi FOTO: Thinkstock Japancima su fensi FOTO: Thinkstock

Od opančarske radionice Mite Gage smeštene kraj Gradašničke reke, u kojoj je svoj hleb zarađivalo dvadesetak musavih majstora, pirotska kompanija "Tigar" AD, prešla je put do svetski poznate i priznate firme u oblasti gumarstva.

Prepoznatljivi opanci "piroćanci" se naravno i dalje proizvode, ali su oni samo deo programa sa više od 250 artikala, među kojima su čak i rezervoari za borbene avione!

Svoj jubilej u fabrici sa oko 1.500 zaposlenih, rukovodstvo fabrike na čijem je čelu od pre par meseci Vladimir Ilić, dočekuje u znaku borbe za strana tržišta, jer je prostor Srbije i Evrope isuviše mali da bi se obezbedile zarade, sirovine, namirili porezi, servisirali troškovi proizvodnje u najvećoj evropskoj fabrici gumene obuće i tehničke robe, sportskih rekvizita i još mnogo toga.

Ilićev dolazak na čelo kompanije usledio je posle nepovoljnih trendova u postupku Unapred pripremljenog plana reorganizacije koji je u "Tigru" na snazi već nekoliko godina i sa kojim se u prvom polugođu ove godine posustalo, jer su prihodi kompanije smanjeni čak za 23 odsto.

- Finansijski problemi prema državi i partnerima od oko 17,8 miliona evra nastali su pre 2013. godine. Nakon konverzije svojih potraživanja, po osnovu poreza, država je sa 60 odsto, najveći akcionar u "Tigru".

Borimo se svakodnevno da nastavimo proizvodnju i ispunimo obaveze prema partnerima.
Uprkos svim problemima, ugovoreni su poslovi do kraja godine, radi se u tri smene, jer je "Tigar" sistem koji vredi, a proizvodi koji nastaju ovde imaju svoje tržište od Dalekog istoka do Amerike - objašnjava Ilić.

- Naša radna, sportska, zaštitna i modna gumena obuća je poznata ne samo na Balkanu i u Evropi, Americi, nego i u nordijskim zemljama.

O kapacitetima kompanije govori činjenica da smo prošle godine, na tržištu EU, bili drugi dobavljač odmah iza Kineza!

Na ovo tržište realizovano je 400.000 pari obuće u vrednosti od oko 8,5 miliona evra. Armije nordijskih zemalja snabdevamo čizmama koje su modelirane i napravljene da mogu da podnesu temperature od minus 70, pa do nezamislivih minus 100 stepeni.

Među specijalnim vrstama obuće, tačnije zaštitne obuće su i vatrogasne čizme za brigade u Hongkongu, koje snabdevamo od 2009. godine - napominje direktor Ilić, podsećajući da su za "Tigrove" opanke zainteresovani i poslovično racionalni Japanci kojima je prodato 10.000 pari ove obuće koja je ovde sinonim za nešto prosto.

Opanci za Japan kreirani su uz sugestije stručnjaka Zemlje izlazećeg sunca i njima ne deluju tako "seljački" kao nama.Veliki izazov za "tigrovce" biće obnova saradnje sa firmama na ruskom tržištu, gde bi osim tehničke robe mogli da plasiraju i lepila, ali i mnoštvo sportskih rekvizita.

Malo je poznato da je prva košarkaška i lopta za vaterpolo i rukomet, u bivšoj SFRJ proizvedena upravo u pogonima pirotskog "Tigra". Jedan od poslednjih proizvoda koji se ovde kreira jesu barijere za zaštitu od poplava, kojima se mnogo lakše manipuliše od betonskih.

Prave se od reciklata. U značaj ove kompanije uverili su se i žitelji poplavljenih područja u zapadnoj Srbiji pre tri godine, kada je odavde isporučeno više desetina hiljada pari gumenih čizama.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: