Trijumf pirotskog roštilja

Regionalne vesti - Nedelja 10.08.2014 - 10:05

U Pirotu je u restoranu hotela „Stadion“ sinoć održan treći po redu „festival majstora pirotskog roštilja“ na kome je svoje umeće u spravljanju roštilja pokazalo dvanaest roštiljdžija iz pirotskog kraja.

Tajna pirotskog roštilja otkrivena! - foto pirotskevesti.rs Tajna pirotskog roštilja otkrivena! - foto pirotskevesti.rs

Zaključak i takmičara i žirija je da je tajna izvanrednog ukusa pirotskog roštilja u tome što se u ovom gradu roštilj pravi – samo od mesa.

Upravo izvanredan roštilj razlog je zbog koga ogroman broj turista iz zemlje, ali i inostranstva, posebno iz Bugarske posećuje pirotske kafane.

Član žirija ove manifestacije filip Ćirić, koji je u široj javnosti postao poznat kao član žirija u rijaliti-šou programu „Moja kuhinja moja pravila“, kazao je Tanjugu da je Pirot pravi gastronomski biser Srbije.

- Sve kafane u Pirotu su ne dobre, nego odlične. Svi prave jako ukusnu i dobru hranu. To nemate van Pirota. U nekim gradovima Srbije imate tek po jednu takvu kafanu kakvih mi ovde imamo možda dvadeset. Pirot je nešto što je gastronomski biser ove zemlje, kaže Ćirić.

Predsednik žirija, poznati srpski kuvar i nekadašnji šef kuhinje „Interkontinentala“ Stambol Geštamov kazao je Tanjugu da postoji velika razlika između pirotskog, leskovačkog, banjalučkog, sarajevskog i drugih vrsta roštilja.

- Ovde se koristi mešavina od 70 posto junećeg i 30 posto svinjskog mesa. To je zbog cene, ali to ne utiče na kvalitet. To je samo meso, nema aditiva, nema soje, što je veliki plus i zato je tolika najezda od naših komšija Bugara koji vikendom napune sve pirotske kafane i ne samo što jedu već nose i kući, kazao je Geštamov.

To potvrđuje i vlasnik jedne od najposećenijih kafana u gradu „Ladna voda“ koja se nalazi u sklopu kompleksa Muzeja Ponišavlja Boban Tančić.

- Veliki broj turista tokom cele godine dolazi u Pirot isključivo da bi probali naš roštilj. Najviše ih ima iz Bugarske, koja nam je najbliža, ali ih ima i iz Nemačke, Italije, francuske i drugih zemalja. Mi ne koristimo punila pa da od jednog kilograma mesa napravimo dva nego od kilograma mesa pravimo kilogram mesa za roštilj – pljeskavicu, ćevap, kobasicu, uštipak i tako dalje, kaže Tančić.

Poznati pirotski ugostitelj Predrag Stanković kaže da se pirotski roštiljdžije mesom snabdevaju sa Stare planine i da je meso najvišeg kvaliteta.

- Drugde se roštilj pravi od roštiljskog mesa koje sadrži 10, 15 možda 20 posto mesa, a ostalo je loj, aditivi, soja, kaže Stanković.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da se upravo u cilju popularisanja Pirota kao destinacije za sve gurmane priređuju ovakve manifestacije.

- Početkom godine imamo Sajam pirotske peglane kobasice, Sajam staroplaninskih jela, sada i festival roštilja. Sve su to manifestacije koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista i zbog toga svi mi podržavamo ovakve manifestacije. Nastojaćemo i da obnovimo manifestaciju koja populariše pirotsku jagnjetinu, kazao je Zlatkov.
     
 

OK RADIO, Tanjug

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: