U Nišu više od 500 prekobrojnih u javnom sektoru

Regionalne vesti - Ponedeljak 01.06.2015 - 12:23

Iako gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdi da u gradskoj upravi ima svega oko 230 službenika viška, podaci Ministarstva finansija pokazuju da ih ima duplo više.

Foto: Arhiva JV Foto: Arhiva JV

Maksimalni broj zaposlenih u niškoj Gradskoj upravi propisan aktom Ministarstva finansija je 1.302. Izveštaj istog ministarstva od 15. maja ove godine, koji je dostavila niška Gradska uprava, pokazuje da je broj zaposlenih na određeno i neodređeno vreme 1.855.

Matematika je jasna - prekobrojna su 553 zaposlena.

Situacija sa viškom zaposlenih nije se promenila od kraja 2013. godine kada su zabeležena enormna zapošljavanja u javnom sektoru i kada je na kraju godine takođe bilo 553 viška, s tim što je tada kao reper uzet maksmalan broj koji odobrava Ministarstvo, a koji na 1.302 dodaje i 10 odsto zaposlenih na određeno vreme.

I pored egzaktnih podataka, gradonačelnik Niša tvrdi da u gradu ima svega oko 230 službenika viška.

Mi imamo oko 230 ljudi u višku i vrlo brzo nakon dobijanja zvaničnih dokumenata iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave mi ćemo pokrenuti razgovore sa ljudima koji mogu biti kandidati da ostanu bez posla. Naravno, uz preporuku i ponudu odgovarajućeg socijalnog programa - rekao je Perišić.

Perišić je rekao da je najveći broj zaposlen 2011. i 2012. godine i da je za vreme njegovog mandata broj zaposlenih zapravo smanjen.

Međutim, prostim uvidom u budžete za 2013. i 2014. godinu vidi se da je tokom 2012. i 2013, kada su gradom upravljale i demokrate i naprednjaci, broj zaposlenih u javnom sektoru uvećan za 400.

Tome u prilog ide i veliki broj konkursa koje su raspisivale uprave, službe i opštine u Nišu.

Višak zaposlenih odnosi milione

Prekobrojna 553 službenika na mesečnom nivou, sudeći prema podacima Ministarstva finansija, bruto platama koštaju Grad oko 35 miliona dinara.

Tim parama bi, kako su ranije rekli u "Parking servisu", da bude izgrađena montažna garaža koja bi rešila gorući problem sa parkiranjem u Nišu.

Autor A. S. Izvor Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: