Za maturski ispit u srednjoj školi od 1700 do 2700 dinara

Regionalne vesti - Sreda 17.10.2012 - 14:12

Nekoliko roditelja učenika završnog razreda Trgovinsko ugostiteljske škole u Leskovcu podnelo je prijavu nadležnim školskim inspektorima, tvrdeći da ta škola za polaganje završnog ispita nezakonito naplaćuje od 1.700 do 2700. dinara

maturski ispit maturski ispit

U prijavi, koja je procesuirana, navodi se da je ispoštavana forma dobrovoljnosti, ali da se u praksi učenici i njihovi roditelji primoravaju na plaćanje ispita.

“Deci se kaže da neće dobiti diplomu ko ne uplate novac na žiro račun škole. Mi mislimo da su te sume ogromne, a da je ponašanje škole nedopustivo”, priča grupa roditelja sa Srboljubom Nikolićem na čelu, čije je dete diplomiralo proletos.

Inspektori Školske uprave u Leskovcu i gradske Uprave društevnih deltanosti su ispitali slučaj i konstatovali da je forma ispoštavana.

“Takvu odluku doneli su svi školski organi, a nas je interesovalo da li u papirima stoji da se uplate vrše na dobrovoljnoj osnovi. S obzirom da to stoji, za nas je ispoštovana pravna norma, a ukoliko zaista ima pritisaka na učenike i roditelje, onda je je to krivično delo za koje mi nismo nadležni”, kažu u Školskoj upravi.

Roditelji, pak, vele, da su upravo pritisci najproblematičniji. “Jedan razredni starešina je bio primoran da nas nas na roditeljskom sastanku preklinje da uplatimo kako ne bi imao problema”, tvrdi Nikolić, dodajući da se članovi Školskog saveta, iz redova roditelja, biraju po “podobnosti”.

Direktor Trgovinske škole Gradimir Ilić negira optužbe roditelja koje se odnose na pritiske. – To nije tačno, jeste na dobrovoljnoj osnovi, a novac je potreban jer se završni ispit polaže praktično, pa je novac potreban za materijal za tortu, ćevape, sladoled i za druge radove. Svim profesorima naglašavamo da je prikupljanje novca na doborvoljnoj bazi i voleo bih da znam koji je to razredni starešina molio roditelje”, objašnjava direktor.

“Sa 2.700 dinara, moja žena napravi dve najbolje torte, a sa 400 dinara sladoled za petočlanu porodicu za dva dana. Sramota je to što rade pri ovakvoj našoj sirotinji”, jadaju su roditelji i tvrde da neće uplatiti novac jer već daju po 1000 dinara za takozvani školski dinar.
 

juGmedia.info

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: