ALARMANTNO: Puna škola ZMIJA, a samo tri đaka!

U fokusu - Utorak 12.04.2016 - 18:10

Vranje - U O.Š. „Branko Radičević“ u selu Srpska Kuća kod Bujanovca, učiteljica je prijavila da je videla osam zmija kako izlaze iz temelja škole, nakon čega su reagovalie nadležne službe ne bi li gmizavce zbrinule, a decu i zaposlene u školi zaštitili.

U školi viđeno osam zmija FOTO: S. Tasić U školi viđeno osam zmija FOTO: S. Tasić

Vladica Stanković, član udruženja za zaštitu gmizavaca iz Vladičinog Hana “Poskok”, odmah je po pozivu otišao sa svojom ekipom u Srpsku Kuću.

- Problem je u tome što zmije izlaze iz temelja škole  i vraćaju se natrag, pa ih je dosta teško uočiti.

Dodatna teškoća je i to što je poslednjih dana zahladnelo, pa su se povukle duboko u pukotine u temelju.

Uspeo sam jednu da pronađem u podrumu škole, ali ona je već bila uginula, jer je podrum u katastrofalnom stanju, pun otpada i vode
- kazuje Stanković.

On dodaje i da je pozvao Zavod za zaštitu životne sredine u Nišu, čiji stručnjaci bi trebalo uskoro da stignu u ovo bujanovačko selo, kako bi se gmizavci zbrinuli na adekvatan način.

Inače, škola u Srpskoj Kući ima samo tri đaka. Tu su i učiteljica i još jedna pomoćna radnica.

Prema oceni Stankovića, pošto je okolina škole sva u livadama, a temelji zgrade napukli, to su idealni uslovi za zmije, pa on smatra da taj problem treba rešiti tako što će se prvenstveno srediti temelji škole, kako u tim pukotinama zmije ne bi mogle da se zavlače i kriju.

- Reč je o smukovima. Ne mogu da procenim koliko ih ima iako je učiteljica izbrojala osam koje je videla. Moguće je da ih je i više.  

Moramo da čekamo da još malo otopli, pa ćemo videti koliko ih je i kako ćemo ih hvatati. Do tada svi u školi moraju da budu oprezni.

Apelujem na sve da zmije ne ubijaju, nego da odmah obaveste nadležne, kako bi nas pozvali, a mi ove korisne životinje zbrinuli, i vratili natrag u prirodu, tamo gde neće smetati ljudima
- kaže Stanković.

Zmija smuk nije otrovnica, i izuzetno je korisna u lancu ishrane u prirodi, naročito u regulaciji broja glodara.

Za slučaj da ugrize čoveka, iako nije otrovna, trebalo bi se odmah javiti lekaru, savetuju iz udruženja “Poskok”.

 

 

 

 

 

 

 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: