CRN ćumur za SLADAK život

U fokusu - Četvrtak 05.01.2017 - 00:30

Vranje - Jedini ćumurdžija u Trgovištu Miodrag Popović, iz svoje ćumurane mesečno izvadi dve tone prvoklasnog ćumura, koji nakupci kasnije izvoze u Grčku.

Popović ispred svoje ćumurane u Trgovištu FOTO S. Tasić/OK Radio Popović ispred svoje ćumurane u Trgovištu FOTO S. Tasić/OK Radio

U Trgovištu ćumurane mogu da budu veoma unosan posao, ukazuje Popović.

- Može lepo da se zaradi od proizvodnje ćumura, jeste to spor i možda težak posao, ali se isplati. Ćumur koji proizvodim  prodaje se u Grčkoj i izuzetng je kvalteta.

Kada platim drvo i radnike, od dve tone mi ostane 500 evra čiste zarade, što je značajna dopuna za kućni budžet, pored redovne plate koju imam kao radnik opštinske uprave.

Ćumur proizvodim poslednjih desetak godina, i to je dovoljan dokaz da se ovaj posao isplati
- priča Popović.

Sam proces proizvodnje ćumura zahteva strpljenje, a najbolji ćumur se dobija od bukovog i gabrovog stabla, a može i od šljive.

- Ugljenisanje drveta traje desetak dana, nakon što se na površini ćumurane upale naslagane cepanice.

Drvo tinja tako desetak dana, onda se polije vodom i zatvoreno stoji sedam dana. Ćumurana  se otvara osmog dana i može da se iz nje izvadi oko dve tone ćumura.

U ćumuranu ide na neki način otpadno drvo, mada može da se stavlja prva klasa drveta.

Pravio sam računicu, kada bi stavio u ćumuranu prvoklasna drva, kvalitet ćumura koji bi bio mnogo bolji,  a i zarada bi bila i za trećinu veća
.

Ćumur pakujemo u džakove, i prema priči onih koji dolaze da ga otkupe, on dalje ide u inostranstvo - kaže Popović.  
 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku opštine Trgovište u okviru medijskog projekta izveštavanja o događajima iz ove opštine. Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: