Sreća pod suncem Tasosa

U fokusu - Nedelja 05.06.2016 - 09:55

Vranje - Srpska zajednica na Tasosu broji preko pedeset ljudi, i to uglavnom žena udatih za Grke, ali je postala čvrsta spona između Srbije i Grčke, ponajviše zahvaljujući Ani Nikolić, koja je pre nekoliko godina tamo otišla na letovanje, a kasnije otvorila i turističku agenciju.

Ana na moru u Grčkoj FOTO FB, privatna arhiva Ana na moru u Grčkoj FOTO FB, privatna arhiva

Drugi dolazak na Tasos za Anu je bio u svojstvu turističkog vodiča za srpske agencije.

Po završetku sezone nije se vratila kući u Vladičin Han, već je ostala na Tasosu i počela da piše blog o ostrvu.

Turisti iz Srbije su joj kao dobro informisanu  o ponudi na ostrvu tražili da posreduje u nalaženju smeštaja.

To će vremenom postati i njeno glavno zanimanje jer je otvorila turističku agenciju u kojoj zapošljava 15 ljudi, najviše Srba koji žive u Grčkoj, ali u timu ima i Grke.
 
- Grci su otvoren narod i veoma gostoljubiv. Dopada mi se njihova sposobnost za suživot i saradnju sa strancima bez ikakvih predrasuda.

Ono što bih mogla da navedem kao manu jeste jedino neka konzervativnost koja se odnosi na Tasos.


U pitanju je zatvorenija i tradicionalnija sredina koja ponekad otežava ostvarenje naprednijih i modernijih ideja - kaže Ana.

Kako bi joj se za učinjenu uslugu zahvalili, turisti iz Srbije donosili su joj poklone, koji su se uglavnom svodili na hranu.

Ana je predložila da svako ko želi da joj se zahvali, umesto hrane i slatkiša pokloni knjigu. Time je spojila svoje dve najveće ljubavi, književnost, koju je studirala u Nišu i turizam, koji je zavolela došavši na Tasos.

- U biblioteci i agenciji imamo preko 2.000 knjiga. Tokom leta ih koriste naši turisti, uzimaju i vraćaju kao u pravoj biblioteci.

Nakon sezone članovima srpske zajednice puno znači,  jer je to jedino mesto na Tasosu gde postoje knjige i časopisi na srpskom jeziku.


Mogu reći da ih dosta koriste i deca, jer među knjigama imamo i dosta bajki i priča za decu - govori Ana.

Ona dodaje da smatra da je život na ostrvu Tasos pravi izvor zadovoljstva za sve one koji vole miran život, bez užurbanosti i saobraćaja.

- Smisao života i sreće se trudim da pronađem u sebi, i u bliskim ljudima koji me okružuju, tako da su Grčka i Tasos samo dopuna života koji je ispunjen ljubavlju.

Kada se završi sezona, prvo naravno posetim Srbiju i roditelje. Posle toga, ukoliko nam obaveze u agenciji dozvoljavaju, i sami otputujemo negde na odmor, jer je za nas sezona vrlo naporna.

Tokom zime i proleća sam u Grčkoj, što na Tasosu, što u Solunu
- navodi Ana.

Mišljenja je da se u Grčkoj trenutno i najbolje živi od turizma.

- Turističkih agencija ima zaista mnogo, konkurencija je velika tako da bavljenje turizmom ne donosi ogromnu zaradu, ali dovoljnu za pristojan život.

Međutim, Grci koji imaju sopstvene hotele i sobe za izdavanje imaju više nego odličnu zaradu.

Isti je slučaj i sa vlasnicima restorana, kafića i butika sa suvenirima jer je Grčka uvek puna turista
- zaključuje Ana.

Ona poručuje i da se srpska zajednica u Grčkoj iz godine u godinu širi, a uticaj  Srba u Grčkoj postaje sve značajniji.

S. Tasić


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: