U 53. se popela na KROV EVROPE

U fokusu - Subota 23.07.2016 - 11:03

Vranje - Valentina Zareva (53) iz Surdulice glavna i odgovorna urednica “Gold” radija u ovom mestu, osvojila je na Petrovdan najviši vrh Evrope i Rusije zapadni Elbrus na planini Kavkaz na nadmorskoj visini od 5.642 metara.

Lična uspomena Zareve sa Elbrusa Lična uspomena Zareve sa Elbrusa

Ona je tako postala jedna od retkih žena koja se u tim godinama popela na krov starog kontinenta.

Ekspedicija od 17  članova, predvođena  Zoranom Pavlovićem iz planinarskog društva „Predejane“,  krenula je u ponoć 12. jula i uspon je trajao skoro 12 sati. Na vrhu su bili u 11 sati i 15 minuta.

- Duvao je jak vetar, a temperatura je bila minus 25 stepeni realno, a subjektivni osećaj  je da je bilo još hladnije.

Elbrus je poznat po lavinama, jedna je od najopasnijih planina za uspon, poznata po jakim vetrovima i veoma niskim temperaturama.

Na visini od 5.200 metara imali smo otežano disanje. Osećaš  da ti vazduh dođe do polovine pluća.

Bukvalno se gušiš, osećaš malaksalost, neko je imao glavobolju neko je povraćao, ali  smo išli dalje
- priča Zareva.

Kaže da je fantastičan osećaj kada si na vrhu, u situaciji i kada su oblaci ispod na kilometarskoj udaljenosti, a čovek na vrhu svega, a iznad njega nema ničega.

Valentina je studirala medicinu i ekonomiju, diplomirala na menadžmentu, radi kao novinar, a planinarenjem se bavi nepune dve godine.

- Prošle godine osvojila sam najviši vrh Japana Fudžijamu sa šestočlanom ekspedicijom koju je predvodio Zoran Pavlović. Mali broj ljudi iz Srbije se popeo na Fudžijamu.

U Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, osvojila sam najviše vrhove najpoznatijih planina, svi su uglavnom iznad 2.000 metara.


Planinarenje u Srbiji tek dobija zamah iako je u susednoj Bugarskoj sport broj jedan, jer promoviše zdrav način života i poseban odnos sa prirodom - navodi Zareva.

Valentina Zareva je članica i osnivač planinarskog društva „Strešer“ u Surdulici. Dobitnik je sertifikata sedam svetskih vrhova  i ruskog sertifikata usponom na Elbrus.

- Planinarenje ovog tipa, osvajanje Elbrusa je od nacionalnog značaja, kao da sam bila član planinarske reprezentacije koja se je popela na Elbrus.

Prvobitno sam planirala da ovog leta osvojim Kilimandžaro u Africi, ali sam u poslednjem trenutku promenila planove i krenula put Kavkaza
- kaže Valentina.

Nakon osvajanja Elbrusa želja Valentine Zareve je da se popne na Kilimandžaro, najviši vrh Afrike. Vredno trenira i priprema se  za ovaj pohod.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: