VODOVOD: Presudile političke igre

U fokusu - Ponedeljak 01.02.2016 - 09:30

Posle odlaska direktora „Vodovoda“ Krste Janjića u penziju, kao glavni kandidat za njegovo upražnjeno mesto u javnosti je viđen njegov zamenik Srđan Dekić, potpredsednik vranjskog SPS-a, ali se to na kraju ipak nije dogodilo.

Vodovod: Otišao Janjić, naslednik se traži FOTO OK Radio Vodovod: Otišao Janjić, naslednik se traži FOTO OK Radio

Ipak, prvi gradski socijalista Zoran Antić, uz sadejstvo partije na Janjićevo mesto postavio je Veneta Zdravkovića, dosadašnjeg budžetskog analitičara u gradskoj upravi, a ranije visokog rukovodioca „Alfa plam“.

Ako pitate gradonačelnika Antića zašto se ovo dogodilo, u njegovom odgovoru ni ne nazirete primese bilo kakve politike.

- Janjića smo morali da penzionišemo jer bi se organ koji ga imenuje, a to je Skupština grada Vranja i odgovorna lica u njoj, suočila sa krivičnom odgovornošću.

Čovek je ispunio sve uslove za penziju, a skupština se više neće sastajati do izbora. Imali bismo u tom slučaju problem jer bi Janjić ostao ovlašćeno lice, a ne bi mogao da rukovodi preduzećem koje mora da funkioniše
– objašnjava Antić.

Šef SPS dodaje da je Zdravković prelazno rešenje do lokalnih izbora.

- Figurirao je za direktora i pre četiri godine. Da li će ostati na duže vreme ili ćemo imati novog čoveka, zavisiće od rezultata izbora.

Ako i dalje zadržimo tu direktorsku poziciju kao našu kvotu, a ja verujem da hoćemo, pitaćemo se mi
- navodi Antić.

U tom slučaju, kaže Antić, verovatno bi za tu fotelju direktora u Vodovodu figuriralo više kandidata, pa i sadašnji zamenik u Vodovodu Dekić.  

- Mnogi bi možda rekli da je bilo logično da posle odlaska Janjića u penziju ja kao zamenik preuzmem funkciju direktora Vodovoda, ali postojale su određene tehničke smetnje.

Morao bih da dam ostavku na mesto odbornika, a to bi dovelo do usložnjavanja nekih političkih odnosa. Zato je u dogovoru sa gradonačelnikom odlučeno ovako kako je odlučeno
- navodi Dekić.

Kakvo bi  se „usložnjavanje političkih procesa“ dogodilo, OK portal saznaje od izvora u SPS. Dekić bi se, naime, avanzovanjem na poziciju direktora, morao povući sa odborničke funkcije u Skupštini grada zbog sukoba interesa.

Ono što Antić nikako nije hteo da dozvoli u momentu sveopšteg političkog rata sa SNS pred izbore je da SPS izgubi odborničko mesto u skupštini, a da na to mesto dođe neko od naprednjaka.

A upravo bi se odlaskom Dekića iz skupštine to i dogodilo.

Jer, shodno skupštinskom poslovniku, kada odborniku prestane mandat, na njegovo mesto dolazi prvi sa liste kojoj je pripadao na izborima. To je u ovom slučaju Mica Stajić, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Ona je u vreme izbora 2012. zaista bila kandidat za odbronika na listi SPS-PUPS-JS SDPS, ali je ostala ispod crte odborničke kvote koju je lista osvojila.

- U međuvremenu je Stajićka prešla kod naprednjaka i Antić nikako nije hteo da dozvoli da povuče Dekića iz skupštine, a da odbornika dobiju naprednjaci.

Bez obzira što je skupština u ovom sazivu na zalasku. To bi u psihološkom smislu šef intimno doživeo kao težak poraz - tvrdi izvor iz SPS.

Za rukovođenje Vodovoda posle izbora živo su zainteresovani naprednjaci koji su ubeđeni da će na biralištima krajem aprila naneti težak poraz socijalistima.

Oni su, navodno, već raspodelili neke javne funkcije u gradu ukoliko na izborima sve bude po njihovom planu.

Prema toj projekciji, za rukovodioca u Vodovodu navodno planiraju aktuelnog generalnog direktora Jumka Gorana Đorđevića. On, međutim, demantuje da u SNS postoje bilo kakvi dogovori i razgovori o kadrovski rešenjima.

- Još nije ni kampanja počela, što bismo mi delili funkcije unapred, to je neozbiljno. Priče da ću biti direktor Vodovoda lansira lokalni politički mulj.

Imamo u stranci preko petsto ljudi u Savetu za ekonomiju i još dvesta u Savetu za pravna pitanja, tako da svakako imamo kvalitetne kadrove koji će doneti boljitak ovom gradu, pa i javnom sektoru ukoliko dođemo u priliku da vodimo preduzeća - kaže Đorđević.

Imati direktora Vodovoda za socijaliste je vazda bilo pitanje prevlasti u gradu. To javno preduzeće drže pod svojom kapom neprekidno od 1990. godine i smatraju da će ostati njihovo i posle narednih lokalnih izbora.

- Imamo više kandidata za funkciju direktora. Osim Zdravkovića, tu su i sadašnji zamenik direktora Dekić, kao i sekretar odbora Branimir Stojančić.

Jedan od kandidata je i Zoran Veličković Zuja, donedavni direktor Radio televizije Vranje - zaključuje izvor iz SPS.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: