Ćurković protiv Bjekovića

Nacionalni sport - Utorak 24.05.2016 - 09:33

Fudbalski klub Partizan u utorak u 17 časova bira predsednika.

Nenad Bjeković, predstavnik opozicije aktuelnom rukovodstvu; Foto: Marko Metlaš Nenad Bjeković, predstavnik opozicije aktuelnom rukovodstvu; Foto: Marko Metlaš

Višemesečnim previranjima oko Partizana uznemirena, ne samo sportska, javnost u Srbiji, u utorak bi trebalo da sazna ko će biti novi predsednik „crno-belih”.

Skupština kluba zakazana je za 17 časova u SC „Partizan Teleoptik” u Zemunu.


Pred delegatima (65) kandidature će istaći, kako je najavljeno, rukovodilac iz prethodnih šest meseci Ivan Ćurković i predstavnik opozicije Nenad Bjeković.


Uz ovu dvojicu nekadašnjih dugogodišnjih saradnika u vođenju Partizana, na sceni će biti i treći, Žarko Zečević, kojeg Ćurković planira za potpredsedničko mesto.

Naboj nije više tako velik posle nasilja viđenog ispred stadiona u Humskoj, kada su brutalno prebijena dvojica službenika kluba koji su bili u društvu generalnog direktora Vazure, ali pojedinci tvrde da su i danas mogući incidenti, od kojih se strahovalo prošlog meseca pre odlaganja Skupštine, prvobitno zakazane za 12. april.

Iz kluba su poručili da će Skupština biti svetkovina demokratije, tolerancije i želje da se zajedništvom i kohezijom izaberu oni koji će voljeni klub predvoditi u narednom periodu.   

Iako su i Ćurković (72) i Bjeković (68) sportske ličnosti, simboli Partizana, ni ova Skupština ne dolazi bez političke dimenzije.

Iz kluba opoziciju povezuju sa državnim strukturama, a kod publike je od dolaska nekih funkcionera aktuelne uprave postojala percepcija da su tu da po nalogu vlasti unište klub.

Šta misle navijači Partizana o njegovoj današnjici najbolje govori poseta u Humskoj u drugoj polusezoni.

Izuzimajući „večiti” derbi, bilo je – 9.200 gledalaca (prosek 1.300, dva meča po kazni bez publike).

Na sedam prvenstvenih i Kup mečeva ukupno je došlo manje publike nego što je na svojoj promociji za jedan susret priželjkivao trener Tomić rekavši „Neću da prenebregnem rezultat, Ligu šampiona, titulu, pobedu u derbiju, ali cilj je da se vrati entuzijazam, da vidim 10.000 navijača na stadionu za `male utakmice`”.

Ova poseta je izvesno i definitivna ocena Partizanove sezone kao jedne od najlošijih u klupskoj istoriji.

Osvajanje Kupa uz verovatno nikad lakši put do trofeja (među rivalima bio samo jedan iz prvih šest u prvenstvu, petoplasirani Radnički, kod kuće) i obezbeđivanje drugog mesta u Srbiji u poslednjem kolu, teško da su i uteha za katastrofalnu superligašku jesen i propuštenu istorijsku priliku za proleće u Evropi.

Paradoks je da je sezona finansijski bila veoma dobra, sa obezbeđenih više od 12 miliona evra priliva od rezultata na međunarodnoj sceni i transfera.

Male su šanse da se toj sumi i približi sledeće sezone.

A imajući u vidu stare dugove od oko 12,5 miliona evra – plus 2,5 miliona koji će verovatno morati da se plate zbog „slučaja Živković” – bliska budućnost „crno-belih” ne deluje obećavajuće.

Bjeković je poručio da bi „doneo finansijsku stabilizaciju, po planu koji će izneti”, a Ćurkovićev adut je Zečević (66) koji je bio glavni čovek u poslovanju tokom perioda kada su sva trojica vodili klub.

Bilo bi dobro da današnja Skupština barem nagovesti povratak entuzijazma...

Partizanovi fudbaleri su na odmoru do 8. juna kada će početi pripreme za sezonu u kojoj će startovati 14. jula, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ime protivnika saznaće na žrebu 20. juna, a projekcija mogućih rivala (uslov da favoriti prebrode prvu rundu) donosi spisak 32 kluba.

To su: Lokomotiva Zagreb (Hrvatska), KR i Breidablik (Island), Dila (Gruzija), Aberdin i Hibernijan (Škotska), Ods BK i Stabek (Norveška), Gabala (Azerbejdžan), Rabotnički (Makedonija), Univerzitatea (Rumunija), Milsami i Zimbru (Moldavija), Piast, Zaglebje i Krakovija (Poljska), Vaduz (Lihtenštajn), Kairat (Kazahstan), Diferdanž (Luksemburg), Šamrok i Sent Patrik (Irska), Linfild (S. Irska), Levski i Stara Zagora (Bugarska), Torpedo (Belorusija), Beitar (Izrael), Kukeši (Albanija), Levadija i Kalju (Estonija), Pjunik (Jermenija), Senderjisk (Danska), Široki Brijeg (BiH).

Iz Partizana su naveli šest timova koje žele da izbegnu: poljski trio, Aberdin, Levski i Beitar.

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: