Ibanjez: Najbitnije da ne primimo gol

Nacionalni sport - Utorak 26.07.2016 - 08:56

Fudbaleri Crvene zvezde igraju u utorak uveče kao gosti protiv Ludogoreca u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona

Zvezdini igrači moraju da budu bolji nego u susretu sa Maltežanima; Foto: FK C. Zvezda Zvezdini igrači moraju da budu bolji nego u susretu sa Maltežanima; Foto: FK C. Zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u utorak uveče kao gost protiv Ludogoreca u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona (20 č).

Bugarski tim je favorit na današnjem meču pre svega zbog iskustva igranja međunarodnih utakmica, kao i zbog toga što srpski šampion nije blistao na početku sezone.

Zvezda je u oba meča protiv Valete trijumfovala sa po 2:1, ali je bilo dosta nedostataka u igri.

Novajlije se još nisu uigrale sa saigračima, a igrači koji su prošle sezone bili „nosioci igre“ još nisu na tom nivou.

„Crveno-beli” su dosta grešili na startu takmičenja, pre svega u odbrani, ali su imali sreću na Maltežani nisu kaznili te propuste.

Međutim, moraće da prikažu mnogo bolju igru jer je Ludogorec ekipa koja je poslednjih godina u usponu i koja je pre par sezona igrala u grupnoj fazi Lige šampiona.

Bugarska ekipa je bila ubedljiva u prošlom kolu pošto je ukupnim rezultatom 5:0 eliminisala Mladost iz Podgorice.

– Želimo da izborimo dobar rezultat već u prvom meču, a najbitnije je da ne primimo gol.

Tako bismo došli u situaciju na da našem stadionu rešavamo ko će ići u narednu fazu.

Ludogorec ima dobre igrače, posebno trojicu u napadu. Tu je vezni igrač, reprezentativac Bugarske, Marselinjo koji je vrhunski fudbaler.

Ipak, siguran sam da će nam trener Božović ukazati koje su naše šanse da današnjem meču – rekao je Luis Ibanjez.

Ludogorecov uspon u evropskim takmičenjima je počeo u sezoni 2012/13 kada su prvi put igrali u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Tada su eliminisani od Dinama iz Zagreba, a sekunde su ih delile od plasmana u treće kolo pošto im je Domagoj Vida dao gol u osmom minutu zaustavnog vremena.


Već naredne sezone su napravili iskorak kada su eliminisali Slovan i našeg šampiona Partizan, ali ne i poslednju prepreku – Bazel.

Ipak, tada su takmičenje nastavili u Ligi Evrope gde su stigli o osmine finala, a na putu ka plasmanu među osam najboljih ekipa našla im se Valensija koja je bila ubedljiva u dvomeču (4:0).

Bugarski klub je godinu nakon toga ostvario najveći uspeh u istoriji, uspeo je da se plasira u grupnu fazu Lige šampiona.

Na putu do elitnog takmičenja eliminisali su Dudelanž, Partizan i Steauu.
Posebno spektakularna je bila utakmica protiv prvaka Rumunije u kojoj su pobednika odlučili jedanaesterci, a junak je postao štoper Moci.

Naime, on je nakon što je golman Stojanov dobio crveni karton stao među stative, a zatim je odbranio dva šuta u penal-seriji i odveo svoj tim u elitno takmičenje.

Tamo su osvojili četiri boda u grupi u kojoj su bili Real, Liverpul i Bazel.
Prošle sezone su pretrpeli neuspeh pošto ih je već na startu kvalifikacija za Ligu šampiona, u drugom kolu, eliminisao Milsami iz Moldavije.

Od kada je Kiril Domušijev preuzeo Ludogorec nije žalio novac kako bi od „malog” kluba napravio ekipu koja dominira bugarskim fudbalom.

To mu je i uspelo pošto su osvojili pet uzastopnih šampionskih titula, a imaju uspeha i u evropskim takmičenjima.

Koliko bugarski biznismen ulaže u klub za naše prilike možda je nabolje objasnio trener Miodrag Božović koji je nedavno izjavio: „Vlasnik Ludogoreca ulaže 40-50 miliona evra godišnje, a mi smo toliko, otprilike, dužni”.

Trener Georgi Dermendžijev uglavnom igru bazira na stranim igračima kojih je u startnoj postavi protiv Mladosti bilo čak osam.

To su većinom Brazilci, a u timu imaju i igrače iz Rumunije, Ukrajine, Kanade, Konga, Madagaskara, Argentine i Portugalije.

Njihova ekipa uglavnom forsira pas igru sa kratkim dodavanjima, brzi su i tehnički potkovani.

Najveća zvezda je Brazilac Marselinjo, koji sada ima i bugarski pasoš. Njemu će ovo biti šesta sezona da igra za Ludogorec.

Crvena zvezda i Ludogorec su u novembru igrali prijateljsku utakmicu, ali su zbog reprezentativnih obaveza oba tima uglavnom igrala sa rezervistima.

Tada je bugarski šampion slavio sa 3:1.

Karte za utakmicu između Ludogoreca i Zvezde rasprodate su za manje od 24 sata.

„Ludogorec arena“ prima 8.808 gledalaca, ali će kapacitet zbog bezbednosti biti smanjen na osam hiljada mesta.

Očekuje se i dolazak oko 400 pristalica „crveno-belih” za koji je spremna lokalna policija.

Bugarske novine „Sedam dana sporta” su u jučerašnjem izdanju posvetile četiri strane najavi utakmice, a donose i tekst pod nazivom „Ludogorec spreman za balkanski rat”.

Dalje navode da trener Georgi Dermendžijev ima dve dileme vezane za startnu postavu.

On razmišlja da li da umesto Minevu šansu pruži Sisinju, a moguće je da će i Kešeru zameniti Kafua.

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: