Najava Zvezdinog „paklenog” oktobra

Nacionalni sport - Petak 30.09.2016 - 08:54

U prvom kolu ABA lige „crveno-beli” dočekuju MZT iz Skoplja (19 č). Jedanaest utakmica za mesec dana, a nova pojačanja stižu kasnije

Stefan Jović u akciji; Foto: V. Marković Stefan Jović u akciji; Foto: V. Marković

Branilac titule u košarkaškoj ABA ligi Crvena zvezda mts danas u prvom kolu nove sezone, u dvorani „Aleksandar Nikolić”, dočekuje ekipu makedonskog MZT-a (19 č).

Trener Dejan Radonjić je ostao bez „pola tima” u odnosu na lane (Miler, Cirbes, Kinzi, Tejić, Micić, Štimac) a do sada su stigla četvorica novajlija: Milko Bjelica (Darušafaka), Ognjen Kuzmić (Panatinaikos), Čarls Dženkins (Olimpija, Milano) i Ognjen Dobrić (FMP).

Dvanaest košarkaša započinje najtežu sezonu u istoriji kluba, imajući u vidu promenu sistema takmičenja u Evroligi, pa će u startu najveća mudrost u vođenju tima biti kako ravnomerno trošiti snagu dok ne stignu nova pojačanja.

Zvezda na papiru nema stranaca, pošto i Amerikanac Čarls Dženkins ima srpski pasoš, što je trener Radonjić ocenio kao dobru okolnost prilikom popunjavanja ekipe.

Od danas do kraja oktobra „crveno-beli” će odigrati 11 utakmica, od čega sedam u regionalnom takmičenju a četiri u Evroligi.

Događaće se, kao nikad pre, da se dva derbija u najboljem klupskom takmičenju odigraju u svega tri dana (Barselona 26. oktobra kod kuće, Panatinaikos u gostima dva dana kasnije), što neki najavljuju kao prvo poglavlje u stvaranju evropske divizije NBA (o tome se priča već desetak godina, a ulazak američkog kapitala ide u prilog tome).

– Ovde ne pričamo o nekom oprezu kada vam u goste dolazi kvalitetna ekipa kao MZT, već o protivniku koji u ovakvom sastavu može da dobije svakoga u Evroligi – rekao je, pre svega, na pres-konferenciji trener Radonjić.

– Raspored utakmica na startu je izuzetno težak, igraćemo 11 mečeva u oktobru. Želimo da osvojimo bodove na startu lige, spremni smo za to posle više od 40 dana priprema.

Jedva čekamo da počne. Uželeli smo se takmičarskih utakmica i naših navijača koje pozivam da nas u što većem broju podrže na otvaranju sezone.

Skopljanci nisu mačji kašalj, ali nisu ni toliko dobri kao što bi moglo da se pomisli za sastav koji ima četiri Amerikanca.

Među njima je najzvučnije ime Džeremaja Mesi (igrao u Realu u szoni 2007/8) a našoj javnosti je poznat i Tori Tomas koji je posle svega par meseci, u sezoni 2012/13, dobio otkaz u Partizanu.

Za goste igraju i dvojica naših igrača, rođenih u Beogradu, Uroš Lučić i Đorđe Drenovac, kao i iskusni hrvatski košarkaš Jure Lalić.

Radonjić nije mogao da precizira kada će na Mali Kalemegdan stići novi igrači. Rekao je da je klub učinio sve što je bilo u njegovoj moći da što pre zaključi listu pojačanja, ali da na „suženom tržištu” Zvezda nije mogla da se dogovori s nekima koje je htela da angažuje.

Neki su tražili previše, a neki su želeli da igraju za klubove zvučnijih imena, tim pre što je porasla potražnja otkako je saopšteno da se Evroliga igra u novom formatu (16 učesnika, svako igra sa svakim dvokružno). Što se tiče ambicija u novoj sezoni, istakao je:

–Bez obzira na to kako će naš sastav izgledati u nastavku sezone. Cilj su trofeji u ABA ligi i domaćem prvenstvu.

Što se tiče Evrolige, za sada ne mogu ništa konkretno da kažem, jer ambicije u njoj će zavisiti i od toga s kakvim snagama ćemo igrati.

Pokušaćemo da nađemo svoje mesto u novom sistemu Evrolige.

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: