Preminuo Slobodan Santrač

Nacionalni sport - Nedelja 14.02.2016 - 01:45

Legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala Slobodan Santrač iznenada je preminuo u subotu u Beogradu u 70. godini života.

Slobodan Santrač, najbolji strelac jugoslovenskog ligaškog fudbala; Foto: Živan Jovanović Slobodan Santrač, najbolji strelac jugoslovenskog ligaškog fudbala; Foto: Živan Jovanović

Slobodan Santrač, nekadašnji reprezentativac, ali i selektor Jugoslavije, preminuo je u Beogradu u 70. godini života.

Fudbal je počeo da igra u pionirskom timu Takova iz Gornjeg Milanovca, gde je prema ličnoj evidenciji na 46 utakmica postigao 56 golova.

Zatim odlazi u Metalac iz Valjeva, gde je u početku igrao halfa.

U leto 1962. prvi put je zaigrao za prvi tim, a prvi put kao centrafor je igrao na kup utakmici protiv beogradskog Dušanovca, kada je postigao šest golova.

U proleće 1965, dok je još imao pravo da igra za omladinsku ekipu, na četvrtfinalnoj utakmici Omladinskog kupa Metalac-Partizan (4:0) postigao je sva četiri pogotka.

Prvi ugovor za OFK Beograd potpisao je 21. jula 1965.

Kao član OFK Beograda Santrač je 26. maja 1966. osvojio trofej fudbalskog Kupa Jugoslavije, kada je u finalu pobeđen zagrebački Dinamo sa 6:2.

Tada je navalni trio "Tri S "(Skoblar, Samardžić i Santrač) postigao po dva gola.

Svoj stoti ligaški gol Santrač je postigao na Koševu protiv Sarajeva.

U drugoj polovini sezone 1977/78. prešao je u FK Partizan s kojim je osvojio titulu prvaka države i trofej pobednika Srednjoevropskog kupa.

Poslednji, 218. ligaški gol Santrač je postigao kao član zemunske Galenike 10. juna 1983. na utakmici protiv Budućnosti u Podgorici (1:1).

U Galenici je i završio karijeru.

Pravo igranja u inostranstvu Santrač je stekao 1974. kada ga je OFK Beograd prodao ciriškom Grashoperu za 300.000 švajcarskih franaka.

Za 22 meseca nastupanja u Grashoperu Santrač je postigao 29 golova.

Na utakmici protiv ekipe Zorlicon (10:1) postigao je devet golova čime je izjednačio svoj rekord sa utakmice Metalac - Kolubara (14:1).

Kada se uračunaju sve utakmice koje je Santrač odigrao (pionirske, omladinske i prve ekipu timova za koje je nastupao, tim JNA, utakmice za sve selekcije SFRJ i takmičenja za Kup UEFA i Kup Sajamskih gradova) dobija se broj od 1.359 utakmica na kojima je Santrač postigao 1.301 pogodak.

Za nacionalni tim SFR Jugoslavije odigrao je osam mečeva i postigao jedan pogodak.


Kao selektor, Jugoslaviju je predvodio od 1994-1998. godine.

Informacije o komemoraciji i sahrani legende jugoslovenskog fudbala biće naknadno objavljene.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: