Izmene pravila: Prekid fudbalskog meča tek sa šestoricom

Svetski sport - Ponedeljak 26.06.2017 - 09:14

Međunarodni bord usvojio je promene Pravila igre, pa ćemo od naredne sezone i na srpskim terenima biti svedoci nekoliko korekcija.

Na udaru sudija će biti i fudbaleri „provokatori” FOTO: Free Images Na udaru sudija će biti i fudbaleri „provokatori” FOTO: Free Images

„Najrevolucionarnija” odnosi se na minimalan broj fudbalera na terenu. Praktično, od naredne sezone najmanje će ih biti sedmorica, što u praksi znači da će prekid uslediti tek kad u timu ostanu šestorica.

Proteklih godina, podsetimo, na terenima je važila za jednog fudbalera veća „kvota”.

Bord je predvideo da samo u utakmicama A reprezentacija i najvišem rangu, u okviru državnih prvenstava, timovi imaju pravo na najviše tri izmene.

U ostalim takmičenjima, nižih rangova i mlađih klupskih i reprezentativnih selekcija, dozvoljeno je do pet izmena. U Srbiji, međutim, neće biti promena, pa će samo u takmičenjima mlađih selekcija treneri imati pravo da menjaju po petoricu fudbalera.

Naš savez nije prihvatio ni ideju, doduše, ostavljenu za primenu samo u najnižim rangovima (takozvana rekreativna forma), o povratku zamenjenih fudbalera u igru.

Tu je i još nekoliko novina, usko specijalizovanih, direktno usmerenih kao uputstva sudijama: zamena učinjena bez obaveštavanja sudije nije prekršaj za žuti karton, ako se lopta odbije od službenog lica igraču koji je u ofsajd položaju taj igrač treba da bude kažnjen zbog ofsajda, sankcionisanje žutim (umesto crvenim) kartonom u fazi obećavajućeg napada, ulazak na teren bez dozvole arbitra i sprečavanje pogotka (kao i očigledne prilike) podrazumeva isključenje…

Novina je i rešenje u slučaju ako igrač baci predmet na nekog izvan terena.  U tom slučaju, slobodan udarac biće dosuđen sa granične linije terena, najbliže mestu gde je predmet pogodio, ili je mogao da pogodi gađanu osobu. Jedanaesterac će biti dosuđen ako je to mesto u kaznenom prostoru prekršioca.

Nije ovo, naravno, sve… Arbitri i klubovi, u narednim danima, detaljno će biti upoznati sa izmenama u skladu sa poslednjim odlukama Međunarodnog borda. Na praksi se najbolje uči.

GESTIKULACIJE ZA ŽUTI KARTON

Na udaru će, prema novim pravilima, biti i fudbaleri „provokatori”.

Svaki gest, koji izazove reakciju sa tribina, biće sankcionisan javnom opomenom. To podrazumeva da igrač „pokazuje ili ispoljava provokativne, podrugljive i izazivačke gestove”.

Na posao i posle isključenja

Isključenje medicinskog lica zbog nesportskog ponašanja ne podrazumeva automatski udaljenje iz tehničkog prostora.

„Ono može ostati u ekipi i pružati medicinsku pomoć igračima, ako ekipa nema drugo medicinsko lice”, stoji u uputstvima borda.
 

Sportski žurnal, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: