17 država SAD-a tuži Obamu

Svetske vesti - Četvrtak 04.12.2014 - 00:44

Savezna država Teksas predvodi koaliciju 17 država Sjedinjenih Američkih država, koje su podnele tužbu protiv administracije predsednika te zemlje Baraka Obame.

(Foto: boston.cbslocal.com) (Foto: boston.cbslocal.com)
Tužba je podneta na Obaminu odluku da upotrebi izvršna ovlašćenja na ublažavanju pretnje od deportacije oko 4,7 miliona imigranata bez dokumenata, saopštio je državni tužilac Teksasa Greg Abot.
 
U tužbi koja je podneta u Saveznom sudu u južnom okrugu Teksasa, stoji da je izvršna odluka bila nelegitimna i da se njom od federalnih službi traži da "dodele velike privilegije pojedincima čije ponašanje je u suprotnosti sa proritetima Kongresa", rekao je Abot, republikanac i izabrani guverner Teksasa, a preneo Rojters. 
 
Obama je u novembru objavio plan reforme imigracione politike, kojim je oko pet miliona imigranata bez dokumenta zaštićeno od deportacije iz SAD, čime se direktno suprotstavio republikancima, koji su upozoravali predsednika da ne preduzima jednostrane akcije. 
 
Predsednik SAD je prethodno poručio liderima Kongresa da je odlučan da koristi svoja izvršna ovlašćenja u ublažavanju restrikcija za imigrante bez dokumenata s obzirom da su republikanci u Predstavničkom domu odbili da podrže zakon o imigraciji, koji je Senat sa demokratama u većini usvojio prošle godine. 
 
Kada novi Kongres bude zasedao u januaru, republikanci će imati većinu u oba doma, posle pobede na medjuizborima održanim 4. novembra.
 
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: