Američki ultimatum Rusiji

Svetske vesti - Sreda 28.09.2016 - 19:04

Američki državni sekretar Džon Keri zapretio je danas da će prekinuti sve kontakte s Rusijom u vezi sa Sirijom, ukoliko se ne obustavi rusko i sirijsko bombardovanje Alepa.

Situacija u Alepu Situacija u Alepu "gora neko u klanici"; Foto: Reuters

Stejt department je objavio da je Keri taj ultimatum izneo u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, preneo je AP.

Kerijev portparol Džon Kirbi je rekao da je američki državni sekretar izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog napada ruske i sirijske vlade na bolnice, vodovod i druge civilne infrastrukturne objekte u Alepu.

Američki državni sekretar je rekao Lavrovu da SAD smatraju Rusiju odgovornom za korišćenje zapaljivih i bombi za razbijanje bunkera u urbanim oblastima, dodaje AP.

Keri je kazao Lavrovu da su SAD spremne da "suspenduju sva američko-ruska bilateralna angažovanja o Siriji", uključujući i predloženo partnerstvo u borbi protiv terorizma "ako Rusija odmah ne preduzme korake za obustavljanje napada na Alepo" i uspostavi prekid vatre.

- Obavestio je ministra spoljnih poslova da se SAD spremaju da suspenduju bileteralnu saradnju sa Rusijom ukoliko Rusija ne napravi hitne korake, zaustavi napade na Alepo i uspostavi prestanak agresije - rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Istovremeno, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je izjavio je da oni koji koriste "sve destruktivnije oružje" u Siriji čine ratne zločine i upozorio da je situacija u sirijskom gradu Alepu "gora nego u klanici", javile su agencije.

Ban je ocenio danas da je situacija u delovima Alepa koje kontrolišu pobunjenici "gora nego u klanici" i indirektno optužio Rusiju i vlasti u Damasku za ratne zločine.

- Budimo jasni. Oni koji koriste sve destruktivnije oružje tačno znaju šta rade. Znaju da čine ratne zločine - rekao je Ban u Savetu bezbednosti.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na bolničke izvore, da su ruski ili sirijski vojni avioni danas onesposobili veliku bolnicu u Alepu, a kopnene snage pojačale napad na pobunjeničku četvrt grada koja je pod opsadom.

- Zamislite uništavanje. Ljude sa istrgnutim nogama i rukama. Decu u strašnim mukama kojima niko ne pritiče u pomoć.

Zamislite klanicu. Ovo je gore - zaključio je generalni sekretar UN.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je samo 35 lekara preostalo da brine o stotinama pacijenata zarobljenih u pobunjeničkom delu grada.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: