Bregzit kreće zvanično, cena 60 MILIJARDI

Svetske vesti - Sreda 29.03.2017 - 10:54

Britanska premijerka Tereza Mej će danas zvanično proglasiti izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, u skladu sa članom 50 Lisabonskog ugovora i 29. mart 2017. ulazi u istoriju jer prvi put jedna zemlja najavljuje da napušta evropski klub.

„Bregzit“ će verovatno biti okončan za dve godine FOTO: DW „Bregzit“ će verovatno biti okončan za dve godine FOTO: DW

Nakon zvanične najave početka "Bregzita", započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja-članica Evropske unije.

Ambasador Velike Britanije u Briselu Tim Barou predaće predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku pismo britanske vlade.

Pismom britanske vlade se EU zvanično obaveštava o nameri Velike Britanije da napusti Uniju.

Predviđeno je da Barou lično uruči pismo Tusku u 13:30, nakon čega će predsednik Evropskog saveta iz Brisela obratiti javnosti.

Očekuje se da Donald Tusk u ime 27 država članica EU izrazi žaljenje zbog ovakve odluke Velike Britanije, ali i spremnost EU da "ujedinjena konstruktivno pregovara sa Londonom u cilju izbegavanja svake vrste nesigurnosti koju Bregzit može doneti građanima".

Dan kasnije, u četvrtak, predsednik Evropskog saveta obavestiće lidere 27 država članica o nacrtu evropskih pregovaračkih pozicija koje će uslediti kao odgovor na britansko pismo o izlasku iz Unije.

"Kao što znate lično bih voleo da Velika Britanija nije odlučila da napusti EU, ali većina britanskih glasača je odlučila drugačije.

Zato moramo da učinimo sve kako bi ovaj proces razvoda bio što bezboliniji za EU", poručio je nedavno Tusk.

On je za 29. april zakazao vanredni samit lidera EU 27 koji bi trebalo da usvoje smernice za pregovore o Bregzitu. To bi konkretno trebalo da bude paket istrukcija i "crvenih linija" kojih će Evropska komisija, inače zadužena za pregovore sa Londonom, morati da se pridržava.

Glavni pregovarač, u ime EU, biće nekadašnji ministar u francuskoj vladi i bivši EU komesar, Mišel Barnije.

Plan EU jeste da Evropska komisija na osnovu preporuka Evropskog saveta izradi detaljan plan direktiva koje se odnose na evropske pozicije u pregovorima sa zvaničnim Londonom, a koje će biti usvojene u maju na samitu EU lidera u Briselu.

Tek tada je moguće krenuti u konkretan proces razdruživanja i uspostavljanja novih odnosa Velike Britanije i EU.

Glavno pitanje pri tom glasi: koliko Britanci moraju da plate za razvod?

Već sada se spominje suma od 60 milijardi evra koju Brisel želi da ispostavi kao račun Velikoj Britaniji, prenosi Dojče vele.

Velika Britanija svake nedelje uplaćuje u Brisel 350 miliona funti. To navodno rasipanje novca, zagovornici "Bregzita" su, tokom kampanje za referendum o izlasku iz EU, svakodnevno kritikovali.

To je podatak koji se zadržao, iako su se zagovornici EU žalili da ta svota ne uzima u obzir popust koji imaju Britanci, niti to koliko zemlja dobija iz briselskih blagajni.

Odluku glasača koji su podržali "Bregzit", premijerka Tereza Mej interpretira na sledeći način:

"Verujem da su oni vrlo jasno pokazali da ne žele i dalje godinu za godinom da plaćaju enormnu svotu za Evropsku uniju".

I njena vlada, kao i Gornji dom Parlamenta, angažovali su pravnike da provere pravno stanje i – došli su do sledećeg zaključka: čim Velika Britanije istupi iz EU, ona više nije obavezna da plaća nijednu jedinu funtu Evropskoj uniji. Poslanika torijevaca Džejkob Ris-Moga: „Nemamo nikakve zakonske obaveze prema EU.“

„Bregzit“ će verovatno biti okončan do proleća 2019. godine. Ipak, tekući budžet EU obuhvata vremenski period do 2020. godine.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: