Čehe više plaši ID nego rat u Ukrajini

Svetske vesti - Ponedeljak 20.07.2015 - 17:40

Česi se sve više plaše Islamske države nego pretnji koju predstavlja sukob u Ukrajini, pokazale su poslednje ankete.

Desnica organizuje demonstracije protiv muslimanskih izbeglica. Foto: svetpedia Desnica organizuje demonstracije protiv muslimanskih izbeglica. Foto: svetpedia

U novim anketama čak 82 odsto Čeha je za najveću pretnju zemlji označila islamske radikale.

Strah od Islamske države i izvoza radikalnih, fundamentalističkih verzija islama kod Čeha se povećao osetno od izbijanja imigrantske krize i otkako je postalo jasno da će i Češka solidarno morati da podeli breme prihvatanja talasa izbeglica sa severa Afrike i s Bliskog istoka.

U junskoj anketi centra za istraživanje javnog mnjenja, CVVM, 72 odsto Čeha izjavilo je da za Češku predstavlja pretnju Islamska država, dok se posledica zaoštravanja sukoba u Ukrajini plaši 64 odsto Čeha.

I u anketi agencije STEM rađenoj takođe tokom juna Česi se plaše najviše Islamske države i 82 odsto anketiranih tvrdi da su islamski fundamentalisti najveća pretnja po Češku, dok je to pre četiri godine smatralo tek 57 Čeha.

Česi se sada više interesuju za zbivanja u Siriji i Iraku gde islamski radikali grade svoj kalifat i to prati 57 odsto Čeha u anketi CVVM, nego za Ukrajinu u kojoj dešavanja prati 52 odsto anketiranih.

Odluka češke vlade da u naredne dve godine solidarno prihvati 1.500 izbeglica, od toga 1.100 koji čekaju u logorima u Italiji i Grčkoj i još oko 400 izbeglica iz Sirije i Iraka koji se nalaze u izbegličkim logorima u Jordanu i delu Iraka naseljenom pretežno Kurdima, podstakla je ponovo ksenofobna raspoloženja u češkom društvu.

Ekstremna desnica i populisti koji su na početku tranzicije prvo organizovali antisemitske demonstracije i proteste protiv Jevreja a zatim godinama kao metu netolerancije i mržnje koristili češke Rome, sada organizuju demonstracije protiv prihvatanja muslimanskih izbeglica i potpisuju peticiju da Češka zbog kvota, makar bile dobrovoljne, istupi iz EU.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec izjavio je danas da Češka očekuje da će članice EU izraditi širi plan rešavanja imigrantske krize, zato što preraspodela izbeglica u okviru Evrope nije dovoljna već može da bude tek početak dugog puta za rešavanje izbegličke krize.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: