CG: Opoziciju spasava samo ustavni sud

Svetske vesti - Petak 21.10.2016 - 06:34

DIK odbio podnete prigovore SNP U Andrijevici, a u Budvi delimično prihvatio zahtev DPS. Listići iste boje i za lokalne i za parlamentarne izbore u istoj kutiji

Problematične boje izbornih listića; FOTO: Anadolija/Adel Omeragić Problematične boje izbornih listića; FOTO: Anadolija/Adel Omeragić

Sporni izbori 16. oktobra u Andrijevici, varošici na severu Crne Gore, i Budvi, metropoli turizma - u oba slučaja zbog mnogobrojnih sumnji u njihovu regularnost - imaće "treće poluvreme".

Naime, Državna izborna komisija je u Andrijevici odbila prigovor opozicionog SNP-a u vezi s procedurom glasanja, pa sada ova stranka pravdu mora da potraži podnošenjem žalbe Ustavnom sudu Crne Gore.

U Budvi je druga priča, jer je Opštinska izborna komisija prihvatila prigovor DPS-a za ponavljanje glasanje na pet biračkih mesta na kojima ova partija nije imala većinu.

U Andrijevici su se, kako tvrde u SNP-u, na skoro svim glasačkim mestima listići iste boje i za lokalne i za parlamentarne izbore ubacivali u istu kutiju.

U toj opštini DPS je osvojio apsolutnu vlast - 53,1 odsto glasova.

- DIK je odbio prigovor SNP-a na proceduru u Andrijevici, ali podnosilac prigovora ima pravo da se žali Ustavnom sudu u roku od 48 sati od prijema odluke, a Ustavni sud ima isti rok da saopšti odgovor.

Ukoliko se prihvati žalba, nadležna izborna komisija donosi odluku da se izbori ponište i ponovo organizuju - kaže, za "Novosti", sekretar DIK-a Milisav Ćorić.

Prigovor na izbore u Budvi, pola sata pre isteka roka, dostavio je Milov DPS, koji ovim gradom vlada više od decenije.

Žalba je uručena na tok lokalnih izbora, koji su ovde, kao i u Andrijevici, održani istovremeno s parlamentarnim. Prema preliminarnim rezultatima koje je OIK postavio na opštinski sajt, DPS je osvojio 12 mandata u SO, koju čine 33 odbornika.

Na drugoj strani, opozicione partije, DF, Demokrate, Koalicija "Budva mora" (URA, SDP i LP), "Bura budi Budvu" (SNP, DEMOS), osvojile su većinu potrebnu za preuzimanje vlasti - 17 mandata.

Ubrzo po dostavljanju prigovora DPS-a, čelnici partija koje su pobedile na ovim izborima pozvali su sve "nadležne institucije i građane Budve i Crne Gore da odbrane ostvarene rezultate".

- Pobednicima izbora u Budvi je savršeno jasno da je u toku naknadno nameštanje izbornih rezultata - stoji u saopštenju budvanske koalicije.

- Svim članovima OIK-a koji su doprineli ovim nečasnim radnjama poručujemo da ćemo protiv njih podneti krivične prijave.

Šta će se desiti u Budvi, znaće se posle konačne odluke DIK. Iz stranaka CDU "Volimo Budvu" sa tri mandata i Socijaldemokrata koji su obezbedili jednog odbornika, a koje su mnogi videli u koaliciji sa DPS (svi zajedno i dalje nemaju potrebnu većinu), zasada se ne oglašavaju povodom ovog postizbornog "preokreta".

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: