FARK, Snouden i Tramp kandidati za Nobela

Svetske vesti - Petak 30.09.2016 - 11:36

Pripadnici levičarskog gerilskog pokreta FARC su među favoritima za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir koja će biti proglašena 7. oktobra u Oslu, piše u petak agencija Frans pres.

I Edvard Snouden među kandidatima; Foto: Reuters I Edvard Snouden među kandidatima; Foto: Reuters

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počeće u ponedeljak u Stokholmu nagradom za medicinu.

Slede nagrade za fiziku i hemiju, književnost, mir i ekonomiju.

Kako navodi AFP predviđanja pobednika su komplikovan zadatak, za sve kategorije ovog priznanja.

Norveški Nobelov komitet ove godine ima 376 kandidatura za nagradu za mir, što je za 100 više nego 2014, kada je zabeležen rekord.

Prema najavama kladionica i stručnjaka, postoji velika šansa da Revolucionarne oružane snaga Kolumbije - FARC dobiju Nobelovu nagradu za mir posle mirovnog sporazuma koji su prošle sedmice potpisali sa kolumbijskom vladom.

Među drugim mogućim laureatima su, kako se spekuliše, osnivač ruske nevladine organizacije "Memorijal" Svetlana Ganuškina i pregovarači sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Ernest Moniz i Ali Akbar Salehi.

Kandidovani su i žitelji grčkih ostrva koji pružaju pomoć izbeglicama i migrantima, osnivač bolnice za žrtve seksualnog nasilja u Kongu lekar Denis Mukvege, kao i Edvard Snouden, bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) koji je obelodanio aktivnosti te agencije posle terorističkih napada u SAD 2001. godine.

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp takođe je kandidat za Nobelovu nagradu za mir ali on, kako navodi AFP, nema nikakve šanse.

Na listi kandidata za Nobelovu nagradu za književnost ima autora koji su više puta do sada bili predloženi, a najbolje se kotira japanski književnik Haruki Murakami.

Kandidati su i sirijski pesnik Adonis i kenijski autor Ngugi va Tiongo, ali i američki autori Don Delilo, Filip Rot i Džojs Kerol Outs.

Među imenima mogućih dobitnika ovodišnje prestižne nagrade za književnost su i britanski pisac indijskog porekla Salman Rušdi, češki pisac Milan Kundera koji godinama živi u Francuskoj i norveški dramaturg Jon Fose.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: