Fidelu nijedan spomenik, niti ulica na Kubi

Svetske vesti - Nedelja 04.12.2016 - 10:31

Kubanski predsednik Raul Kastro kaže da će Kuba zabraniti da se podižu spomenici i ulice nazivaju po njegovom umrlom bratu i lideru revolucije Fidelu Kastru.

Kastro nije želeo kult ličnosti; FOTO: Getty Images Kastro nije želeo kult ličnosti; FOTO: Getty Images

To će biti učinjeno u skladu sa njegovom željom da se izbegne kult ličnosti.

Ovo saopštenje objavljeno je u subotu uveče posle sedmice nacionalne žalosti zbog smrti Fidela Kastra, a uoči polaganja urne s njegovim pepelom u Santijagu de Kubi, prenosi AP.

"Revolucionarni vođa odbacivao je bilo kakav oblik kulta ličnosti, a u tome je ostao odlučan i u poslednjim satima života, insistirajući da se nakon njegove smrti njegovo ime nikada ne upotrebi za nazive institucija, ulica, parkova i drugih javnih mesta, i da mu nikada ne budu podignute biste, statue niti drugi oblici počasti", rekao je Raul Kastro u obraćanju velikom broju ljudi okupljenih u Santijagu.

On je dodao da će kubanski parlament na narednom zasedanju glasati o zakonu kojim će biti ispunjene želje njegovog brata, koji je preminuo prošle nedelje u 90. godini.

Urna s Fidelovim pepelom stigla je u Santjago de Kubu, gde će danas biti položena u zemlju pored mauzoleja borca za kubansku nezavisnost Hosea Martija, posle devetodnevne žalosti.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: