HR: Policija češlja carstvo Todorića i privodi

Svetske vesti - Ponedeljak 16.10.2017 - 09:56

Zagreb -- Hrvatska policija ušla jutros, u akciji "Agrokor", u "Kulmerove dvore" u Zagrebu, koji su u vlasništvu osnivača koncerna "Agrokor" Ivice Todorića.

Todorić u Londonu, policija u pretresu FOTO: Tanjug/Hina Todorić u Londonu, policija u pretresu FOTO: Tanjug/Hina

Medijske spekulacije da se Todorić već nalazi u inostranstvu potvrdio je i sam vlasnik "Agrokora" koji se putem svog bloga javio iz Londona i tom prilikom poručio da je reč o političkom i medijskom linču prema njemu.

Hrvatska policija je saopštila da opsežna policijska akcija pretresa i potrage za bivšim vlasnikom "Agrokora" Ivicom Todorićem i članovima uprave tog koncerna traje i sprovodi se u tajnosti i da stoga nisu u mogućnosti da daju više informacija.


Ljubivoje Pavasović Visković, advokat člana uprave "Agrokora" Ivana Crnjca, potvrdio je da je njegov klijent jutros priveden.

Prema pisanju hrvatskih medija, privedena je i Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora "Agrokora" i desna ruka Ivice Todorića. Policija je i u kući Mislava Galića, bivšeg izvršnog potpredsednika koncerna za poslovnu grupu "Hrana", objavio je portal 24sata.hr. I on je priveden.

Priveden je i Tomislav Lučić, bivši član Nadzornog odbora "Agrokora", kao i Damir Kuštrak, menadžer "Agrokora", i Piroška Canjuga, bivša članica uprave "Agrokora".Njen advokat Ante Nobilo je saopštio da se njoj, kao i drugim članovima uprave, stavlja na teret da su prihvatali lažne finansijske izveštaje i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere, da su Ivici Todoriću pribavili protivpravnu korist i da ne postoji sva dokumentacija poslovanja koja bi trebalo da postoji. On je ocenio da se njoj stavlja na teret sve ono što je uprava "kolektivno napravila", a da se ona ne spominje u konkretnim radnjama.

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) saopštilo je jutros da su u vezi sa slučajem "Agrokor" u toku izviđanje i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela "protiv privrede i krivotvorenja". "Tokom ove faze preduzete su zakonom predviđene radnje,odnosno izvršavani su nalozi istražnog sudije nadležnog županijskog suda radi sprovođenja pretraga kod 15 osoba, koje su u toku", saopštio je DORH.

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva navodi se da je "postupanje nastavak višemesečne istrage na temelju proverenih i potvrđenih činjenica, kao i da je početak opsežne istrage koja obuhvata složene poslovne odnose u poslovnom subjektu".

Kako prenose hrvatski mediji, policijska akcija "Agrokor" koja je započela jutros u 06:00 odvija se na više od 60 lokacija u Hrvatskoj, dok je 300 policajaca na terenu.
U "Kulmerove dvore" jutros su došli i Todorićevi advokati Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

Kako izveštavaju mediji, istovremeno su došli i u kuću Crnjca, a nagađa se da su na popisu istražitelja i ostali direktori "Agrokora".

Advokat Branko Šerić rekao je za regionalnu televiziju N1 da policija pretresa poslovne i privatne prostore, uz nalog sudije, kako bi pronašla dokumenta, što bi moglo da potraje i ceo dan.

Vanredni poverenik za "Agrokor" Ante Ramljak je prošle sedmice podneo krivične prijave protiv odgovornih u tom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene nepravilnosti.

Ivica Todorić je potom na svom blogu objavio da nijedan evro nije otuđen ili skriven.

Ni hrvatska policija ni tužilaštvo još uvek nisu dali zvanične izjave povodom ove istrage.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: