JPN: Debeli, raus!

Svetske vesti - Nedelja 04.01.2015 - 08:19

U Japanu postoji zakon koji od građana određenog starosnog doba zahteva da se mere svake godine, a za one koji pređu preporučeni obim struka, uvode se posebne mere. Ipak, ne postoji neka određena kazna za gojazne osobe u Japanu.

Igračke za decu u Japanu, foto flickr.com Igračke za decu u Japanu, foto flickr.com

Metabo zakon, nazvan prema zvaničnom japanskom imenu za gojaznost – metabolički sindrom, donesen je u aprilu 2008. godine i godišnjim je pregledima dodao i obavezno merenje obima struka za sve osobe između 40 i 75 godina.

Muškarci obima struka preko 85,09 cm i žene iznad 90,17 cm, spadaju u rizičnu grupu i preporučuje im se da potraže stručnu pomoć kroz savetovanje i monitoring putem mejla i telefona.

Ipak, za one koji se ne drže saveta, ne postoji nikakva kazna.

Neki građani su se žalili kako ih je sramota da se skidaju se prilikom merenja, tako da je japanska vlada odlučila da pacijentima dozvoli da prilikom merenja obima struka ostanu potpuno obučeni, nakon čega se od konačne cifre oduzima 1,5 cm.

Često pitanje koje se postavlja u vezi sa ovom diskusijom jeste slučaj sumo rvača.

Budući da se zakon odnosi na građane između 40 i 75 godina, većina sumo rvača tokom svoje karijere neće biti merena.

Na primer, Kjokutenho Masaru je bio najstariji rvač koji je osvojio prvenstvo sa 37 godina.

Još jedno od pitanja koje se postavlja jeste šta je sa ljudima koji su prirodno visoki, krupni, mišićavi ili pak imaju određene fizičke anomalije ili stanja poput smanjenog rada štitne žlezde.

Dakle, u Japanu biti debeo nije ilegalno, pre bi se to mogao nazvati porez na gojaznost.

Japanska vlada propisala je kazne za kompanije koje se ne približe ovim ciljevima kad su njihovi zaposleni u pitanju.

Pojedinci ni u tom slučaju ne mogu biti kažnjeni, iako su pod velikim pritiskom kolega i nadređenih, budući da su vlasnici kompanija, ukoliko ne postignu određene ciljeve primorani da plate skoro 10 puta veći iznos za program državnog zdravstvenog osiguranja.

Takođe, gojazni ljudi su često prilikom traženja posla žrtve diskriminacije.

klikx.ba, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: