Milion dolara za "grešku" od 39 godina

Svetske vesti - Subota 21.03.2015 - 14:32

Riki Džekson (59), koji je prošle godine pušten iz zatvora nakon 39 godina robije zbog zločina koji nije izvršio, dobiće od milion dolara odštete.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čovek koji je veći deo svog života proveo u zatvoru odlučio je da novčanu nadoknadu oslobođenu poreza, uplati u poseban fond, kojim će upravljati njegov dugogodišnji advokat.

- On je verovatno najmudrija osoba koju poznajem. Mislim da je posle svega što je prošao postao zaista veliki čovek. To što ću bar malo pomoći na početku njegovih narednih 39 godina i to što smo uspeli da izborimo ovu isplatu predstavlja veliku čast - rekla je Mišel Beri, advokat u organizaciji "Projekat nevinost".

Džekson je vest o novcu saznao od jednog novinara koji ga je zvao za komentar.

- Vau, nisam imao pojma. Vau, vau, to je stvarno fantastično, čoveče. Ne znam šta da kažem. Mnogo će mi značiti taj novac - rekao je Džekson za list "Klivlend plejn diler".

Džekson je zatvorenik koji je proveo najviše vremena u zatvoru pre oslobađajuće presude u SAD. On je sa još Afroamerikanaca osuđen 1975. godine za ubistvo trgovačkog putnika na ulici u Klivlendu, na osnovu svedočenja 12-godišnjeg dečaka koji je tvrdio da je bio svedok zločina.

Džeksonovi "saučesnici" Vajli Bridžman i njegov brat Roni, koji se sada zove Kvame Ađamu, takođe su oslobođeni.

Do preokreta u slučaju je došlo nakon što je skoro četiri decenije od zločina njegov jedini svedok, Edi Vernon, priznao u bolničkoj postelji da je priču izmislio.

Vernon je to priznao svešteniku koji ga je posetio 2013. godine u bolnici, a zatim je njegova tvrdnja potvrđena veštačenjem i svedočenjima i ustanovljeno je da je on u vreme ubistva bio u školskom autobusu.

Kako je rekao, njega je policija "navela" da svedoči protiv trojice osumnjičenih.

Džekson je imao 19 godina kada je osuđen, a nakon što je izašao iz zatvora sastao se sa Vernonom i oprostio mu.

Odšteta od milion dolara biće mu isplaćena na osnovu formule koju koristi sud u Ohaju, koja uzima u obzir "izgubljena potencijalna primanja".

Prema rezultatima istraživanja objavljenim prošle godine, jedan od 25 osuđenika na smrt u SAD je nevin, a 3.000 ljudi trenutno čeka izvršenje smrtne presude.

Nedavno istraživanje lista "Ju-es-ej tudej" pokazalo je i da je šansa da policija uhapsi i zatvori Afroamerikance veća nego kod bilo koje druge grupe u SAD.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: